Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Hjärtgymnasterna IBG

Hjärtgymnasterna IBG blev hembjudna till Mary och Ingmar Bergström på kaffe eller te med stut och kakor. Ingmar grundade föreningen för 44 år sedan för han insåg till skillnad från vad som var den allmänna meningen att personer med hjärt- och kärlbesvär samt diabetes behöver rehabilitering i form av väl anpassad gymnastik som ett lämpligt komplement till promenader och cykelåkning.

Vi vill gärna kombinera motion med kultur, så för att följa det mönstret samlades vi först uppe vid Lövberga för att börja med en promenad genom Karlslund och Eriksberg. Arkitekten Cyrillus Johansson, som under 1930-talet präglat läroverkets tillbyggnad och fasader, vilka nu delvis kommer att skymmas av den nya tillbyggnaden, har även ritat den K-märkta tennishallen, blodpuddingen, som var klar 1937. Mitt emot Lövberga vid Stenstigen ligger det vackra området Byalaget med sina röda trähus, som byggdes på 1950-talet och hade Cyrillus Johansson som upphovsman. Husen blev så populära på marknaden att de till skillnad från barnrikehusen kallades rikebarnshusen.

En bit längre fram ligger Karlslunds gård som gett hela stadsdelen sitt namn. Ytterst är det apotekaren Carl Anton Lignell som lånat ut sitt namn. Han blev stormrik när han sålde sitt apotek Hjorten och köpte ett stort hemman för att anlägga ett mönsterjordbruk på markerna som sträckte sig ända ned till Litsvägen. Gränsande till Karlsund ligger Eriksberg namngiven av ägaren och handlaren Erik Andersson.

Vid Tannhöjdsvägen stannade vi till för att se på den stora byggnaden med ateljé, som arkitekten Karl-Axel Suwe ritade till konstnären Lennart Örnberg. Karl-Axel var en mångkunnig man, som när han studerade till civilingenjör på KTH var redaktör för Blandaren och sedan studerade till arkitekt och tilldelades Östersunds kulturpris 1970. Mätta på intressanta byggnader och lokalhistoria kom vi så fikasugna till paret Bergström där vi först ställde upp för fotografering.

Efter fikat, som vi intog ute i trädgården i det underbara solskenet, berättade Ingmar något om husets historia, där familjen Bergström bott sedan 1963. Vi gavs också möjlighet att gå husesyn, där man som besökare lätt kan gå vilse.

Gösta Hörnfeldt och Gullan Sterner