Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Hjärtgymnasterna

Hjärtgymnasterna inledde sitt firande av 50 års verksamhet genom att göra en tur till Norderön för att med hjälp av Björn och Monica Frisk utforska öns historia och natur.

Vi samlades vid Sunne kyrkoruin där Björn skickligt förde oss tillbaka till 1100-talet. Den norske konungasonen Sverre närmade sig hotfullt Jamtaland och 1400 jämtar samlades i klungor på Lillvikens is beredda på kamp. Men de överrumplades av norrmännens krigslist och bad om nåd och stillestånd. De fick avlägga en trohetsed för att bli den norske konungens trogna undersåtar. De skulle här på stranden låta uppföra ett kapell (mindre kyrka) och en kastal (försvarstorn). Vi strövade omkring bland de enorma stenblocken och förundrades över hur de med den tidens hjälpmedel kunde bygga dessa stora byggnader.

Det gjorde oss förstås kaffesugna och vi fikade med medhavt kaffe och Ljungens hembakta bröd på hembygdsgården, som är ett gammalt rustikt timmerhus, där vi gott och väl rymdes och Björn fortsatte sin berättelse om den innehållsrika ön. Bara en så´n sak som att här finns ett vikingahus.

Dit gjorde vi förstås också utflykt och där härbärgerades vintertid ett riktigt vikingaskepp och på området kunde vi även bese fångstgropar för älgar.

Om Norderö kyrka hade Björn väldigt mycket intressant att berätta. Gravfynd visar att bygden var etablerad redan under romersk järnålder. Fuktskador och rötangrepp i golvet på kyrkan ledde till att länsmuseet vid ombyggnadsarbeten 1984 utförde en arkeologisk undersökning i kyrkan. Från släktled till släktled har det sagts att kyrkan ska vara från 1100-talet och det motsägs inte av undersökningen utan snarare verkar den äldre.

Ja, Norderön bjuder på många sevärdheter så det blev en sen lunch på Tivarsgården.

Gösta Hörnfeldt

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel