Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningsliv: Hjärtgymnasterna

Annons

Hjärtgymnasternas längsta resa inom kulturens område ägde rum från ett kallt och snöigt Östersund till New York och Metropolitan. Som om det inte vore nog, så ska vi bese Georges Bizet Carmen, en av de mest spelade och populära operorna genom tiderna.

Det är Folkets Hus och Parkers digitala biograf som gjort vår resa möjlig, så vi behöver bara ta bussen till Bräcke för att uppleva denna förnämliga operaföreställning. Till skillnad från det gigantiska publikhavet på Met, bjuds vi på en filmad föreställning med möjligheter till närbilder på orkestermedlemmar och aktörer.

Operan har musiken i högsätet så orkestern och sångarna ska bära upp föreställningen och på Metro har man förstås de yppersta till förfogande, så Carmen är en upplevelse för oss i publiken fast vi befinner oss i Bräcke.

Carmen är en kvinna som kräver att äga sin kropp, vilket först nu i Metoo-tider blivit självklart i västvärlden. Hon vill också ha rätten att älska en man så länge hon känner för det och sedan flytta över sina känslor till en annan som för stunden är mer attraktiv. Det får ett förfärligt slut. 

Skådespeleriet får av naturliga skäl en underordnad roll i operan då det inte är så lätt att agera naturligt när stämband och lungor frestas till sitt yttersta.

Gösta Hörnfeldt

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons