Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Hjärtgymnasterna

Annons

Tysjöarna ligger 3 km nordväst om Östersund och är en av Jämtlands förnämsta fågellokaler. Från E 14 vid Åskorset kan man ta vägen norrut och följa vägskyltar till Kännåsen. Där vägen korsar Inlandsbanan finns en parkering. Från den går en nybyggd bryggled till ett fågeltorn vid Tysjön.

Hit begav sig Hjärtgymnasterna, som gärna kombinerar motion med kultur. Dit räknar vi fågelskådning efter att ha haft Staffan Åström som kunnig guide. Under den bekväma promenaden på trärampen berättade han om växterna på blekefälten vid sidan av. De består av ett slags kalklera med speciell växtlighet.

Innan vi fick syn på några fåglar, bjöd de på sina låtar från träden och Staffan kunde förstås sätta namn på dem. Många olika sjöfåglar och vadare kunde vi se med kikare och kamera framme vid den stora kalksjön, men det var Staffans kunnande och hans tubkikare som vidgade våra fågelvyer.

Efter så många nya intryck var det skönt att koppla av med grillning och fika och prat om ditten och datten vid den förträffliga grillplatsen.

Mycket lämplig utflykt även för rullstolsburna. Rastplatser finns, liksom grillplats med toalett.

Gösta Hörnfeldt