Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Hjärtats dag Strömsund

Föreningen i Strömsund av Hjärtlung har genomfört Hjärtats dag, ett evenemang som över landet i övrigt brukar gå av stapeln under februari. I Jämtlands län har vi emellertid haft som regel att arrangera Hjärtats Dag i maj månad. Dels är det bättre väder och dels har man mera tid att engagera bra föreläsare. Det hade man också lyckats med i Strömsund som hade distriktsläkare Anders Ehnberg, Nya närvården och Pelle Johansson från Riksförbundet Hjärtlung som intressanta föreläsare.

Förningens ordförande Gun Påhlsson inledde med att presentera föreningen och hälsade ett 60-tal besökare välkomna.

Distriktsläkare Anders Ehnberg gick metodiskt igenom alla de faser ett hjärta kan råka ut för från kärlkramp till hjärtsvikt och med information vart man ska vända sig i varje enskilt fall.

Pelle Johansson visade hur man med dåliga levnadsvanor ökar risken för insjuknande men även hur man med enkla medel kan minska risken för insjuknande i hjärt/kärlsjukdom. Han avslutade med att visa en informationsfilm från Riksförbundet Vi finns för dig, som vänder sig till personer med hjärtbesvär och till deras närstående. I filmen ser vi sex medlemmar i Riksförbundet Hjärtlung med egen erfarenhet av hjärtbesvär som berättar om Riksförbundet Hjärtlungs och dess föreningars verksamhet. Filmen finns på förbundets hemsida hjart-lung.se/Hjärta/Informationsfilm-Riksförbundet.

Distriktssköterskan Marianne Persson mätte blodtrycket på hälften av besökarna. Tolkcentralen texttolkade mötet för en person som hade meddelat tolkcentralen att hon behövde textning av föredragen. Tolkcentralen hälsar att om flera behöver texthjälp måste man anmäla detta till Tolkcentralen före varje möte.

Efter mötet serverades fika och ett lotteri med tunnbröd som priser såldes slut. Jack Runes underhöll med dragspel och bas.

Tony Olofsson