Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Hembygdsföreningen Gamla Lugnvik

En smågrinig kylig september-söndag hindrade inte ett tjugotal Lugnviksbor att samlas vid Semså brygga för att tillsammans med Göran Winberg vandra en historiepromenad längs Lugnviksvägen norröver.

I kallblåsten vid bryggan hälsade hembygdsföreningens ordförande Åke Hjelm, Göran och oss alla varmt välkomna.

Göran, som tidigare bott just i dessa kvarter och arbetat som lärare på skolan, hade en hel del intressant att berätta om människor och platser. Där det numera finns hus i moderna snitt, fanns tidigare jordbruk med hönseri. Inte så lätt att föreställa sig en massa höns där vi nu har fina hus och välskötta gräsmattor och planteringar.

Huset som tidigare var ett skinnberederi och slakteri finns kvar och är numera fritidsställe för från länet utflyttade släktingar. Göran berättade också om Östersundsborna som kom åkandes till Lugnvik för att dricka hälsobrunn. Här fanns tre källor, numera vet ingen exakt var de fanns.

Vandringens slutmål blev på den tomt som Göran tidigare ägt. Där tackade Åke dagens guide. Åke passade också på att lämna litet information om Gamla Lugnviks kommande evenemang; söndag den 12 december Luciaglögg och eventuellt blir det ett medlemsmöte i oktober, se kommande annons. Vandringen gjordes i samarbete med ABF.

Eva-Britt Borg-Björnström

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel