Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningsliv: Hembygdsföreningen Gamla Lugnvik

Annons

Om det hade varit äppelblom- eller mandelblomsblad som sakta singlade ner på marken hade det varit trevligare, men nu var det snöflingor som mötte ett tjugotal förväntansfulla personer när vi begav oss till Havremagasinet för ett studiebesök. Byggnaden, tegelhuset med sju våningar, som alltid funnits så nära oss boende i Lugnvik men så få har haft förmånen att besöka, idag var det dags. 

Fyra havremagasin finns det i Sverige. Boden, det högst norröver belägna magasinet, är idag en länskonsthall. Det gamla militära spannmålsmagasinet i Östersund var en förplägnadsbyggnad, som numera fungerar som en föremålsbyggnad, bland annat för all rekvisita till Jämtlands läns museum, Jamtli.

Efter att vi checkat in blev vi indelade i tre grupper med varsin guide som tog oss upp och ner i byggnaden. Vi blev visade Jämtlandsskåp, köksredskap, leksaker, skulpturer, tavlor, uttjänta datorer, Moraklockor, de enorma havrebingarna, ja, där finns en hel del att se, känna igen och bli litet nostalgisk över. Och det tar tid. Idag hade vi för lite av den varan men man kan komma tillbaka till hösten på Jamtlidagen, då det är öppet för allmänheten.

Eva-Britt Borg-Björnström

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons