Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Hembygdsföreningen Gamla Lugnvik

Hembygdsföreningen Gamla Lugnvik anordnade, tillsammans med Lugnviks föreningsråd och Lugnviks folkets hus- och parkförening, traditionsenligt nationaldagsfirande i Semsåparken. Solen lyste från en klarblå himmel och svenska flaggan vajade stolt på sin stång. Lugnviksborna är trogna besökare på det egna nationaldagsfirandet och parken fylldes med en glad publik som trivdes i solskenet.

Kaffe med dopp, lotter och varm korv hade en strykande åtgång.

Det bjöds på ett variationsrikt program. Efter att Inger Jonasson, sekreterare i hembygdsförening, hälsat de närvarande välkomna bjöds publiken på sång och musik av Fredrik Östman – en av Lugnviks egna förmågor. Han avlöstes av Tina Mattsson och Frida Vinberg som bjöd på skön stämsång. Fredrik avslutade därefter det lokala musikinslaget.

En viktig del i nationaldagsfirandet är presentationen av de som tilldelats Hembygdsföreningen Gamla Lugnviks kulturstipendier för 2014. Till stipendiat i årskurs tre har Gustav Pettersson utsetts med motiveringen att han skriver flödigt och målande med stor inlevelse. Han har en god känsla för den skriftliga uttrycksformen och har en varierad berättarteknik. Gustav är en positiv förebild både i klassrummet och ute på rasterna.

Jonathan Persson tilldelades stipendiet för elever i årskurs sex med motiveringen att han tagit stora kliv i sin personliga utveckling och visat stor talang i språkets område. I årskurs nio heter stipendiaten Salma Elhachimi och hon får stipendiet för sin stora talang och sina utomordentliga prestationer inom språkets, bildens och musikens område. Stipendiaterna kommer att tilldelas stipendiet på examensdagen men uppvaktades nu med blommor av hembygdsföreningens vice ordförande Maud Andersson.

Dagens högtidstalare var Lugnvikskyrkans präst Håkan Toresson, som berörde viktiga frågor som exempelvis respekt.

Artistparaden avslutades med vacker sång och musik av Susanne Michelle och Anders Kronlund.

I år kunde en viktig del i nationaldagsfirandet återupptas, nämligen ankracet, Förra året hade ankorna antingen använt sina ben eller sina vingar, men borta var de hela flocken. Nu hade nya ankor införskaffats och de kunde påbörja sin färd i Semsåns strida vatten ivrigt påhejade av sina ägare.

Arrangörerna tackade publiken för att de kommit och hoppades på återseende nästa år.

Inger Jonasson