Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Helsinge Gille

Helsinge Gille i Östersund fyller 75 år i år. Det firade vi med en medlemsresa till Hälsingland den 17 juni. Ett 35-tal medlemmar mötte upp på travparkeringen klockan 08.00 för att stiga på bussen. Dagens chaufför var Åke Lindström, som rattade lugnt och säkert hela dagen.

i Ytterhogdal stannade vi för att fika kaffe/te och macka i snålblåsten. Viola Westling hade brett alla smörgåsar och ordnat hetvatten i termosar. Det blev snabbfika och sedan in i bussen igen. Nästa stopp blev Ljusdal vid ljustorget. En otrolig mängd av vackra ljus i alla färger och former, ljusmanschetter, servetter och andra prydnadssaker frestade både ögat och plånboken. Färden fortsatte mot Järvsö, där vi intog en läcker lunch bestående av fisk från Ljusnan, sallad, hembakat bröd samt kaffe och kaka.

Eter lunchen besökte vi en gammal Hälsingegård, "Kristoffers", som är upptagen på Unescos världsarvslista. Det är en vacker gård med fina väggmålningar, som behållit sina klara färger i snart 200 år. Därefter gjorde vi ett besök i Järvsö kyrka, som är högt och vackert beläget på en ö. Det är en av Sveriges största landsortskyrkor, som rymmer cirka 1400 besökare.

Sedan var det dags att styra hemåt igen. Ett snabbstopp i Färila för att inhandla Delins berömda falukorv. Sista stoppet var på Forngården i Överhogdal och museet med Överhogdalstapeten/bonaden. Där fick vi berättelsen och historiken bakom fyndet. Intressant och vacker vävnadskonst. Det blev kaffe och smörgåsar före sista etappen. Gerd Wiik och Viola Westling i resegruppen tog väl hand om oss i bussen med diverse tävlingar, godis med mera. Karl-Erik Eriksson, före detta hälsing, kunde allt om byarnas historia och berättade dem gärna.

Vi var tillbaka i Östersund vid 20.30 efter en fullmatad dag.

Nästa evenemang blir höstfesten den 18 oktober i Furuparken, med Billy som spelar.

Elsy Walter