Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Handikappsamverkan Östersund

Måndagen den 5 maj inbjöd handikappsamverkan Östersund medlemsföreningarna till ett informationsmöte där vår nya förening, Attention, skulle få presentera sig och berätta vad de arbetar med.

Inger Persson hälsade välkommen och vände sig speciellt till ordförande för Attention, Marina Eriksson. Attention är en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, deras familjer och yrkesverksamma inom området. Inom gruppen NPF ingår barn och vuxna med ADHD, DAMP, Tourettes- och Aspbergers syndrom och språkstörningar med mera.

Vi fick reda på att man i dagsläget vet att orsaken till NPF till stor del är biologisk. Föreningen arbetar för att berörda ska få allt stöd man är berättigad till.

Marina Eriksson gav oss en inblick i hur det kan fungera i en familj där flera av familjemedlemmarna har denna funktionsnedsättning. Vi fick oss till livs olika små händelser som är särskilt utmärkande för NPF och vi fick veta vilka föreningens viktigaste uppgifter är. Vi fick också veta att man i sitt arbete utgår från de mänskliga rättigheterna och arbetar för: att skapa nätverk och stödgrupper, att öka förståelse för personer med NPF, att det är bra med tidig upptäckt och rätt utbildning, att man har rätt till utbildning och jobb, att jobba för tydligare lagreglering av rättigheter, att främja forskning och metodutveckling samt att förmedla erfarenheter och resultat av forskning.

Det blev en mycket intressant föreläsning och det är bara att beklaga att det var så få som hörsammat kallelsen.

Lillemor Rydow