Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Hållands folkhögskola

Söndagen den 18 maj när Föreningen Hållands folkhögskola firade sitt 75-årsjubileum blev till en riktig minnesvärd fest! En imponerande skara av deltagare hade slutit upp till festligheterna och skolans aula var fylld till sista plats. Trevliga samtal fördes mellan "gamla" kursdeltagare och personal som under årens lopp funnits "på Hålland". Kristina (Geja) Söderberg från Trusta i Rödön och Ann Marie Danielsson gjorde dagen extra minnesvärd eftersom de representerade den allra första årskursen från 1938 då skolan startades under namnet Jämtbygdens ungdomsskola, Kristlig ungdomsanstalt.

Själva jubileumsdagen startade med föreningens årsmöte med sedvanliga förhandlingar vilka leddes av Iwan Örjebo. Skolans administrative chef Torsten Halvarsson rapporterade att skolans ekonomi fortsatt är god och att det finns skäl att se ljust på framtiden, även om folkhögskolor runt om i landet står inför nya spännande utmaningar. Till ny ordförande för styrelsen valdes Jan-Olof Hemmingsson, Ås. En historisk viktig punkt på årsmötet var beslutet att ändra skolans namn till Åredalens folkhögskola. Som en konsekvens av beslutet får skolan en ny hemsida, ny logotype och grafisk profil. Namnbytet underlättar förståelsen av skolans geografiska placering och gör det lättare för framtidens deltagare att hitta till skolan. 

Efter årsmötet firades gemensam gudstjänst tillsammans med Undersåkers församling med flera av skolans lärare och kursdeltagare som ansvariga. Därefter bjöds alla på sopplunch innan högtiden fortsatte i en än mer välfylld aula. Samlingen, som bland annat leddes av en av årets kursdeltagare, var indelad i de tre rubrikerna Dåtid-Nutid-Framtid. Skolans elevkör framförde flera sånger med mycket god respons.

Åre kommun, representerad av kommunstyrelsens ordförande Leif Nord, gratulerade och berättade att han själv har varit elev vid skolan och att många unga efter studier på skolan under årens lopp valt att bosätta sig i Västjämtland. EFS-distriktet representerades av Björn Westerlund som framförde hälsningar från skolans huvudman EFS. Styrelsens ordförande , Jan-Olof Hemmingsson tog med åhörarna på en mycket intressant återblick om skolans historia, bland annat det unika att folkhögskolan har under alla sina år bara haft tre rektorer, Lage Eklöf, Anders Andersson och Erik Sjöberg vilket ingen annan folkhögskola i Sverige upplevt. Med glimten i ögat berättande Anders Andersson, som även gick under namnet "Dubbel-Anders", minnesvärda händelser från sin tid som rektor. Hälsning från Erik upplästes. Under rubriken Nutid presenterades skolans nye rektor Ingemar Forss som formellt träder in i arbetet 4 augusti.

Årets Stig-stipendiat blev Gerda Wendorf, Edsåsdalen. Stig-stipendiet, som skolan under många år delat ut till någon tidigare kursdeltagare "som utfört en kulturell gärning i vid bemärkelse" är instiftat av konstnären Ante Karlsson-Stig som verkade i skolans närområde i mitten av förra århundradet. Som final på hela dagens festligheter sjöng skolkören återigen med liv o lust!

Hans Lindström