Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Glaukomföreningen Jämtland/Härjedalen

Ristafallet blev en imponerande inledning på föreningens resa i Åredalen 2 juni. Det stora vårflödet gav fallet kraft och skönhet till fullo. Inger Bertilsson berättade bland annat om fallhöjd, helig St Olafskälla invid och om Kalle Toresson som 1952 gick på lina över fallet.

Björnänge rastplats med superfika avnjöts med underbar utsikt mot Åreskutan i strålande sol. Betyg från en resenär: Fikat ges 11 franskor med pålägg av 10 möjliga. Tack Inger och Jonas!

Åre gamla kyrkas guide, Karin Bank, delgav oss kunskaper om kyrkans historia, arkitektur, konst och koppling till Jämtlands historia. Kyrkan är byggd på 1100-talet. Både Karolinerhatt och St Olafs-skulptur har plats i kyrkan. Det visuella berättandet var till speciell glädje för oss som inte kan se allt.

Åre, Duved och Nordhallen med Birgitta Alvskog proffsigt berättande om sin hembygd. Allt från jätten Rut i Skut till OS och World Cup. Vi såg bland annat 100-åriga Bergbanan, som ännu är i bruk. Norhalla passerades, en konserthall utomhus i gamla täljstensbrottet, med välbesökta sommarkonserter. Efter att vi sett en skymt av Tännforsen nådde vi Njarka Sameläger vid Häggsjön. Chaufför Ulf andades ut. Inga renar, inte ens en strören, hade korsat vår väg hit.

Maud Mattsson med goda kunskaper om samernas historia, kultur och levnadsvillkor. Hon guidade oss i detta medan vi intog medhavd lunch förstärkt med Mauds kaffe, glödkakor och paltbröd. Under lunchen hade vi närkontakt med kringströvande renar med små kalvar. Lunchmiljö i särklass.

I den åttakantiga högtidskåtan, med en mångfald sameslöjd, berättades om hur allt av en ren tillvaratas till olika produkter. Maud och maken Mattias har visioner om utökad speciell turism som komplement till renskötseln.

Efter många givande timmar i Njarka vände så Brunflobuss åter mot Åre. Sonjas välkylda festis satt bra nu i 25 graders värme. Åre Chokladfabrik tog emot med generösa smakprover, 28 olika praliner och annat gott, samt information om detta hantverk. De tre kvinnor som för 25 år sedan startade verksamheten, och ännu driver den, fick i våras motta Kungliga patriotiska sällskapets näringslivsmedalj.

Försedda med läckerheter åkte vi sedan mot Mörsil och Kretsloppshuset, känt för god och nyttig mat. Hur får man till synes trista rötter och blad att bli till fröjd för öga och gom? Denna ekologiska oas som rymmer allt från höns till vinterträdgård med vinrankor och persikoträd har funnits i nära 15 år, och ägs av tre kunniga ekologiskt medvetna kvinnor.

En nära 12 timmars välfylld dag var till ända när de tidigast påstigna resenärerna kl. 19.00 klev av bussen i Brunflo vid 19-tiden.

Ruth Jönses