Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Gla´musikalliansen

Gla´musikalliansen vars stadgar härrör sig från december 1994 hade sitt årsmöte i samband med Sidsjöstämman i Sundsvall. Sidsjöstämman pågår under 2 dygn och samlar många musiker med dragspel, durspel, fiol, nyckelharpa, gitarr, basfiol, tvärflöjt mm. Ett intressant inslag i programmet var Tage och Eva Lundqvists program om Dragspelets historia.

Ordföranden Per Söderberg hälsade medlemmarna välkomna på vers. Föreningen kunde se tillbaka på ett bra år med en väl genomförd Gla´musikfestival i Hallen under vecka 30.  Det var den 12:e festivalen i Hallen. Gla´musikstipendiaten 2013 var Emilie Dillner och fjolårets Gla´musikprofil var Elsa Langören från Norge.

Föreningen har 105 medlemmar varav 10 hedersmedlemmar. Just nu genomförs en medlemsvärvningstävling. Föreningens hemsida www.glamusik.se har många besök och nu finns även Gla´musikalliansen på facebook!

Årsmötet omvalde de styrelseledamöter och övriga förtroendevalda som var i tur att avgå och nu har följande personer uppdrag i Gla´musiken:  Ordförande Per Söderberg, vice ordförande Olle Hemmingson, kassör Rolf Göransson, sekreterare Wivianne Olsson, Sture Blom och Maud Persson. Suppleanter: Lotta Andersson, Grim Persson och Kalle Wernersson. Revisorer Harry och Irene Svensson. Valberedning: Åke Bengtzon och Erling Hansson.

Den 7 maj kommer det att genomföras ett musikkafé i Hara med fem lindqvistare.

Producenten Åke Bengtzon, som nu gör sitt sista år i den rollen, har redan stora delar av programmet för Gla´musikfestivalen 23 - 26 juli klar. Invigningen sker i Hallens kyrka torsdag den 24 juli.

Ett 20-årsjubileum kan också bli aktuellt under senare delen av 2014.

Gla´musikalliansen kommer att kämpa vidare för att Sveriges Radio P4 ska ha ett mera varierat musikutbud där kultismusik, spelmanslag, visor, dragspel, swingmusik med mera ska få ett "större" utrymme.  Gla´musikens ordförande Per Söderberg konstaterade att 22,5 procent av befolkningen i Jämtlands län är 65 år och äldre, nära 50 procent finns i åldersgruppen 45 år och äldre. Det är P4:s centrala musikpolicy som måste ändras för att skapa en bättre balans!

Per Söderberg