Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Frostvikens Hembygdsförening

Tidigt en söndagsmorgon, den 11 augusti 2019, åkte vi glada och nyfikna med buss till Munsvattnet, ja en del fick åka bil, för vi blev ju så många!

Resvägen gick från Gäddede söderut till Bågede, där vi tog av mot Svaningen en bit och sedan mot Munsvattnet, som är ett separat område, en enklav, vilken tillhör Frostviken.

Vid Dunnervattnet stannade vi och här bjöds på kaffe och lunchsmörgås. Det var gott. Anna-Lena Persson och Gunnel Jonsson berättade om gårdarna och folket när vi kom till Munsvattnet.

Munsvattnets östra gård. Olof Persson, som man tror kommer från Norge, bosatte sig 1830 i Munsvattnet och byggde upp en gård. Han hade tidigare bott i Dajma men det var väldigt frostkänsligt där, så det var svårt att odla. Han gifte sig med en flicka från Fågelberget.

Sonen John Olofsson övertog gården efter fadern Olof. Johns son Olof Jonsson övertog i sin tur gården. En av Olof Jonssons söner hette Viktor Olsson. Han flyttade till Gäddede på ålderns höst. Det är fortfarande ättlingar till Olof Persson som har gården.

Munsvattnets västra gård. Karin Ersdotter född 1760, jobbade som piga på olika gårdar. Som ung flicka hade hon fått en brännskada i ansiktet som då blev vanställt. Hon kallades därför ”Bränn-Kaja”. År 1800 fick hon en son utom äktenskapet. Fadern var son till prästen i Föllinge och hette Johan Ångman. Sonen fick namnet Erik Johan men kallades för Erik Jan.

1818 begav sig mor och son till Munsvattnet för att förbereda ett permanent boende. 1821 blev Erik Jan bonde på egen gård i Munsvattnet. De hade byggt boningshus, ladugård och röjt mark. 1823 gifte Erik Jan sig med Britta Jonsdotter från Gäddede. De fick 12 barn.

Britta som blev giktbruten låg till sängs de sista 18 åren av sitt liv.

En av sönerna, Jöns, blev den förste skolläraren med behörighet i Strömsund. Han utbildade sig i Härnösand dit han gick för att börja studera och när han var klar med utbildningen, så gick han hem.

Erik Jan och Brittas äldste son, Jon Erson, övertog gården 1861. Därefter övertogs kronohemmanet av Erik och Bengta Henriksson. De kom från Fiskåvattnet. Innan de kom till Munsvattnet hade gården stått tom en period.

Erik och Bengta hade sex barn som växte upp i Munsvattnet. 1915 övertog äldste sonen Erik Eriksson och hans hustru Kajsa gården. De bodde kvar där till 1925 då de flyttade till Lermon.

Flera olika familjer har sen bott på gården. 1957 flyttade Svea och Karl Nilsson dit. Gården är fortfarande i familjens ägo.

Munsfjället är 1188 m.ö.h och låg denna dag höljt i dimma och lite regn. Sjön Munsvattnet ligger 524 m.ö.h. och nerifrån Bågede var det en stigning från 297 m.ö.h.

På återresan gjorde vi ett stopp i Bågede och tittade på lappaltaret och resterna efter det stora Bågede gästgiveri, som en gång fanns här. Så fortsatte vi till Häggnäset med Frostviken keramik och kaffe med bullar.

Resan anordnades av Frostvikens hembygdsförening för frostviksbor, att bese en del av gamla Frostvikens kommun.

Vi fick en trevlig dag.

Gunnel Fredriksson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel