Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Frösö hembygdsförening

Frösö hembygdsförening firade helgen den 6 och 7 september 2014 sitt 90-årsjubileum på Stocke Titt. Cirka 700 intresserade ortsbor kom till hembygdsgården för att delta i festligheterna.

Arkeologen Ove Hemmendorffs intressanta och engagerande historievandringar bland föreningens byggnader samlade båda dagarna ett sjuttiotal personer. Han berättade bland annat om Trivialskolan, Jämtlands första skola, lärarbostaden Collegan och det mer än hundraåriga utsiktstornet Stocke Titt byggt av familjen Behm. Det märktes att han trivdes i sin berättarroll. Jubileumsdagen till ära var han uppklädd i frack. Jämtlands kulturkompani med aktörerna Håkan Borgsten och Martin Johansson drog fullt hus i Stockesalen när de framförde Du stackars barn, en föreställning baserad på Allan Edwalls klassiska barnramsor. Det hördes många skratt från stora och små. Därefter inbjöds besökarna till Klubb 3:s workshop prova-på-schottis.

Söndagen, födelsedagen, firades med tal och musik. Föreningens ordförande Pär Jönsson talade under mottot Nu fyller vi 90 år. Han påminde om att Frösö hembygdsförening är den äldsta i Östersunds kommun och en av de tidigaste i vårt län, att Frösön har en känd historia alltsedan 800-talet och varit ett viktigt centrum i Jämtland. Han framförde även ett varmt tack till Frösö församling som donerade söndagens kollekt till hembygdsföreningen.

Därefter kom nestorn i historiesammanhang i länet, tillika ordförande i Heimbygda (hembygdsförbund för Jämtland län), Sten Rentzhog. Hans jubileumstal om Frösö hembygdsförening och framtiden var ett inspirerande brandtal där han framhöll vikten av att hålla historien levande och föra den vidare till den yngre generationen. Skolorna har här en viktig uppgift. Han pekade på Frösöns historiska roll som centrum i Jämtland, inte bara som kultplats utan också en viktig handelsplats och plats för det jämtländska tinget, och senare Kungsgård. Dessutom har Frösön utsikt över sjö, öar, skog och fjäll som man knappast finner någon annanstans. Guld för turism. Vi har också en egen flygplats på Frösön. Synd bara att namnet Frösö flygplats inte har bevarats.

Därefter lyssnade vi till sång och musik med Angelika Lindahl och Elisabeth Lundqvist. De framförde verk av bland andra Peterson-Berger, Puccini och Lehar. Ett mycket uppskattat inslag i en fullsatt Stockesal. Dagen avslutades, liksom på lördagen, med populära Jämtbälgens dragspelsmusik i Mällbylogen.

Båda dagarna var också museet och bakstugan Bröddoften öppen för besökare. Många gick tipspromenaden och prövade lyckan i lotteriet. Fina vinster hade skänkts av lokala företagare samt privatpersoner. Barnen roade sig med att stöta kula, kasta stövel och gå på styltor. Det senare drog även till sig många vuxna. Aspås turridning lockade med ponnyridning.

Ansvariga för jubileumsprogrammet var Ove Hemmendorff, Eva Johansson-Holmberg, Karin Eriksdotter Johansson och Eli Widmark.

Ett stort tack riktas till de Frösöbor och östersundare som genom sina bidrag vid insamlingen 2012-2013 bidragit till att hembygdsgården påbörjat en renovering.

Nu återstår att planera för nästa jubileum år 2024. 100 år!

K G Brygg