Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Föreningen Storsjöodjuret

Det blev ett intressant möte härom kvällen när föreningen Storsjöodjuret hade årsmöte i Magneten, Krokom. Kvällen bestod förutom årsmötet även av berättelser om observationer och diskussion av vad fenomenet kan vara. En erfarenhet som kommit fram är att det inte längre är så dramatiskt att berätta om odjuret. Eftersom det finns så många berättelser kan det gott finnas med i de vardagliga diskussionerna runt Storsjön.

De omfångsrika material som finns samlat på Jamtli har inte fyllts på sedan 2009. Efter den tiden har föreningen fått in en hel del rapporter som borde införlivas i materialet i kronologisk ordning. Helst såg man att en projektansvarig på Jamtli kunde plocka ihop gamla och nya observationer och få till allt komplett. Här får man komma ihåg hur viktig odjurs-symbolen ändå är för besöksnäringen. Den är ju ett signum för Storsjöbygden. Dessutom är det en del av vår äldre men även vår nutids historia.

Året som gick har präglats av livlig mediauppmärksamhet. Däremot när det gäller nya observationer har året varit förhållandevis lugnt. Föreningen har på flertalet av platserna för odjursspaning runt sjön satt upp postlådor med informationsblad, så att besökare kan få historien med sig. Baksidan ger även möjlighet att återrapportera om man sett något som är svårt att hitta förklaring på.

Vid mötet ordnade Tony Eckardt uppkoppling med Richard Svensson, från Blekinge, som har stor kunskap om dessa frågor. Sjöodjur verkar dyka upp på många ställen ute i världen. Vid mötet informerade också Sanna Händén Svensson, från Lunds Universitet, som för närvarande forskar om odjuren och humanekologi. Det ska efterhand leda till en doktorsavhandling. Hon har därför redan besökt våra trakter ett flertal gånger.

Om spännande observationer berättade under kvällen Anders Thorén, Evert Festin och Karl Åke Karlsson. Karl Åke är dykaren som vid vattenverket i Minnesgärde med ficklampa på 15-20 meters djup lyste rakt in i gapet på en stor, märklig och makligt lugn varelse, som enligt Karl Åke liknande en mal.

Styrelsen omvaldes och består av ordförande Göte Norlander, Krokom, vice ordförande Carina Grahn Hellberg, Krokom, kassör Staffan Persson, Östersund och ledamöter Evert Festin, Hackås och Svante Morén, Svenstavik. Ersättare är IngaLis Bromée Sjöberg, Klövsjö, EA Egervärn, Hallen, Kurt Johnsson, Svenstavik och Eskil Phil, Trångsviken.

Revisorer är Lars Normark och Åke Ljusberg, båda Östersund.

Till sommaren planeras en berättareftermiddag, den 13 juni på utkiksplatsen vid Rödösundet. En plats som ofta utpekats i flertalet observationer. Föreningen är tacksam för att alla upplevda observationer skickas in då det är en av huvuduppgifterna att öka kunskapen om fenomenet.

Göte Norlander

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel