Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Föreningen Snilleriket

Föreningen Snilleriket genomförde den 9 juli, under årets stora kulturbegivenhet Ovikenveckan, föreställningen ”Snille-show med Lisa Hansson” för ett hundratal åskådare på Wikners i Persåsen. Det var den tredje uppsättningen ”Snille-show”, föreställningar som genomförs med syfte att berätta om de märkvärdiga personligheter som levt och verkat i Södra Storsjöbygden och som gett avtryck på många sätt även utanför landets gränser.

I årets föreställning gestaltades snillet Olle Borin av Olle Svelander, Lasse Larsson av Janne Karlsson, Nils Thomasson av Bertil Sivertsson och Lisa Thomasson av Jorunn Itzigehl. Lisa Hansson ledde samtalet med snillena på ett sätt som gjorde illusionen fullständig, det kändes som om det verkligen var Olle Borin, som på sitt underfundiga sätt berättade episoder från ett långt liv som uppfinnare och entreprenör. I slutet av sin levnad gjorde han sig ett världsnamn som tillverkare av propellrar i trä. Det var vidare Lasse Larsson som bland annat berättade om hur han byggde den motorcykel som tog honom från Oviken till ingenjörsstudier i Olofström. Motorcykeln fick det exklusiva namnet LIAP efter Lasse I Anders Petters och kunde nu ses uppställd vid sidan av scenen. Imponerade trots att åren farit hårt fram med den. Vid Westeråsmaskiner arbetade han i många år med utveckling av jordbruksmaskiner. Han konstruerade även Snow-Trac, en snövessla som kom att tillverkas i ett hundratal exemplar varav de flesta exporterades.

Där var Nils Thomasson, född i Svedje, grannby till Persåsen, som berättade om hur han kom att ägna sig åt fotografering, ett intresse som grundlades av hans far, renskötaren och mångsysslaren Thomas Andersson. Under showen demonstrerades en lådkamera liknande den Nils använde när han dokumenterade såväl skördearbete som bröllop i bygden och tog sina berömda bilder av samernas liv och verksamhet i fjällen. Det senare gav honom epitet Samefotografen. Han berättade också om sina förtroendeuppdrag som företrädare för samerna i deras kamp för bättre villkor.

Hans storasyster Lisa gjorde en egen karriär som sångerska och marknadsfördes av sin manager som Lapp-Lisa. Att vara sångerska gick i början av 1900-talet inte att kombinera med rollen som prästfru, så efter giftermål drog hon sig tillbaka från offentligheten. Tyvärr blev hennes liv inte så långt, men hade hon fått utveckla sin begåvning kunde hon mycket väl platsat bland snillena. Jorun Itzigehl som i våras avslutade sina studier vid musikgymnasium, gestaltade Lisa och framförde a capella Lappflickans sång, som börjar med orden Bland Ovikens snökrönta, skyhöga fjäll... och blivit något av en hembygdsvisa för Oviken.

Avslutningsvis fick publiken lyssna till Lapp-Lisa i en inspelning av denna sång, räddad till eftervärlden från en åldrig skivinspelning. Av publikreaktionerna att döma var årets ”Snille-show med Lisa Hansson” en succé som slutade med att de medverkande avtackades med minnesplakett och Klokare Klot designade och förfärdigade av Leif Wikner.

Karin Jirdén

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel