Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningsliv: Föreningen Snilleriket

Annons

Föreningen Snilleriket höll årsmöte på Wikners i Persåsen den 26 mars. Ordförande för dagen, Yngve Ericsson kunde hälsa de många deltagarna välkomna och överlämnade sedan klubban till mötesordförande Börje Svedjesten. Han ledde sedan deltagarna snabbt och effektivt genom dagordningen.

Efter val består föreningens styrelse av Leif Wikner, Bertil Sivertsson, Staffan Persson, som har ett år kvar i styrelsen, och omvalda på två år Karin Jirdén, Yngve Ericsson och Bertil Glansberg. Ersättarna omvaldes samtliga på ett år, Folke Ericsson, Arne Nilsson, Birgitta Iwald och Margareta Kristiansson.

Föreningens värdegrundspolicy antogs och ska föras in i föreningens stadgar.

Av den omfattande verksamhetsberättelsen framgick att det är en aktiv förening.

Föreningens ambition är ju att göra södra Storsjöbygdens intressanta besöksmål kända både för nära och mer långväga gäster. Den årligen återkommande ”Snilledagen” firades den 31 juli med rundtursöppet på besöksmålen Hoverbergs hembygdsgård med Bingstasmedjan, Hovermo gårdsmuseum, Wikners i Persåsen, Hembygdsgården i Oviken med minnen av Anders Heljeback och Tirénrummet på församlingshemmet. För att stödja bevarandet av kaggfabriken i Gisselfors, som tyvärr inte kunde hållas öppen i fjol, har kontakter tagits med landshövdingen med flera.

Styrelsemedlemmar har deltagit i olika möten och konferenser, till exempel i hembygdsrörelsens höstkonferens, vilket eventuellt kommer att resultera i en rundresa i Snilleriket, som ett inslag i Sveriges hembygdsförbunds riksstämma 2019. Föreningen har varit representerad i Föreningen Ovikenmusiks samråd för planering av Ovikenveckan 2019 där en ny version av den populära ”Snilleshow med Lisa Hansson” kommer att arrangeras.

En arbetsgrupp har arbetat med ett barnboksprojekt och utveckling av kulturstigen ”Bächehalln” med arbetsnamnet ”Petter i Persåsbäcken berättar”. En förutsättning är att projektet kan finansieras och där står nu förhoppningarna till en ansökan, som är under behandling.

Årsmötet var ovanligt välbesökt, kanske på grund av det föredrag som blev kvällens höjdpunkt. Arkeolog Ewa Ljungdal berättade om sameflickan Lisa Thomasson som växte upp i byn Svedje, inte långt från Persåsen. I slutet av 1800-talet företog hennes far långa affärsresor genom Sverige och ända ner till Tyskland för uppvisning av samisk kultur. Renar, kåta och många föremål, typiska för en samefamiljs tillvaro, fraktades delvis på tåg som var det nya färdsättet. En av de bilder som kompletterade Ewas föredrag, visade Thomas Andersson med familj uppställd framför en kåta på torget i Visby.

På de långa resorna fick Thomas Andersson många affärskontakter och det ledde bland annat till att både sonen Nils och dottern Lisa fick utbildning och anställning hos en fotograf i Gävle. Som bekant blev Nils sedan en välkänd fotograf och räknas som ett av ”Snillena” i Snilleriket. Lisa hade en mycket vacker sångröst och uppträdde med sin sång. Vid något tillfälle lyssnade en organist till hennes framförande och erbjöd henne lektioner. Han blev något av manager och lanserade henne som ”Den sjungande lappflickan”, vilket var grunden till artistnamnet ”Lapp-Lisa”.

Efter föredraget kom Leif Wikner med en överraskning. Vid ett tillfälle hörde han talas om att en person skulle ha en skivinspelning av Lapp-Lisa. Det lät otroligt, men han gjorde ett besök hos mannen i fråga, som hade fått ärva en jukebox från ett gammalt café i Nälden och där fanns faktiskt en skiva med den äkta Lapp-Lisa! TV-Anders fick så småningom möjlighet att spela in 78-varvsskivan på ett kassettband, vilket gör att den finns bevarad. Kvällen avslutades med att besökarna fick lyssna till hennes vackra röst i Oviksvisan, ”Bland Ovikens snökrönta, skyhöga fjäll...”

Karin Jirdén

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons