Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Föreningen Norden

– 763 mil kust, havsnära fjällandskap och skarpa kontraster!

Det var inledningen på det stundtals hisnande föredrag kring toppturer i Norges vackra fjällvärld, som Arne Nordin, en av Jämtlands mer erfarna alpinister och fjällfarare, häromkvällen bjöd åhörarna i en fullsatt samlingssal på Östersunds bibliotek.

Det blev en fascinerande berättelse illustrerat med uttrycksfulla diabilder på stor filmduk och med projektorljud på klassiskt vis. Arne har själv varit uppe på närmare 200 av Norges fjälltoppar. Därutöver har han också varit uppe på ett stort antal toppar i Alperna, Himalaya och på Aconcagua i Sydamerika!

Föredraget kom främst att handla om tre norska fjällområden, som Arne ville lyfta fram:

– Lyngen, norr om Treriksröset upp mot Ishavet, har av någon kallats för Nordens Himalaya och är ett område med många höga och alpina berg, som öppnar upp sig inåt massivet. Mycket av skidåkningen sker med havsutsikt. Det vackra visade upp sig i all sin prakt en skidvecka i slutet av maj med sol och klarblå himmel. Vi hade tur med vädret, som Arne uttryckte det hela. Och då fick han vara med om kanske den finaste skidturen i Norge.

– Sunnmöre, ett fjällområde mellan Ålesund och Åndalsnes, med många höga toppar. Området räknas som det topptätaste området i Norge med riktigt alpinbranta toppar i mängder och ofta med utsikt ner i kringliggande fjordlandskap.

– Romsdalen, nära Åndalsnes, är en trång dalgång mellan vackra fjäll på båda sidor. Här finns många möjligheter till toppturer - allt från mjuka kullar till berömda Trollväggen (som är Europas högsta lodräta bergvägg). Mycket av vandringen eller skidåkningen sker med havsutsikt.

Föredraget var ett arrangemang av Föreningen Nordens Östersundsavdelning i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. 

Avslutningsvis passade Anders Edvinsson, Föreningen Nordens ordförande i Östersund/Jämtland, på att hälsa välkommen till föreningens nästa arrangemang den 26 mars på Östersunds bibliotek. Då kommer författaren till pionjärverket ”Norges öar”, Anders Källgård, att berätta om sitt stora bokprojekt och visa bilder av konstnären Johnny Ahlborg.

Bert-Olof Zackrisson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel