Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningsliv: Föreningen Norden

Annons

Nyligen hölls ett intressant föredrag om Grönland på Östersunds bibliotek. Föreningen Nordens Östersundsavdelning hade inbjudit Måns Laudon, distriktsläkare i Jämtland, att berätta om sina resor till och på Grönland. 

Måns Laudon bjöd åhörarna i en fullsatt samlingssal på en spännande resa utifrån egna vistelser och upplevelser. Måns Laudon har bott och verkat på Grönland, som vuxen under ett år i sitt arbete som läkare i det lilla samhället Upernavik men också som 8-åring under en tid när familjen var bosatt där.

Grönland, som är jordens största ö, har en landyta som är nästan fem gånger så stor som Sverige och som till cirka 80 procent täcks av inlandsis. Grönland, som tillhör Danmark men har inre självstyre, är glesbefolkat med en befolkning på ca 60.000 invånare (det vill säga ungefär som Östersunds kommuns invånarantal). Huvudstaden heter Nuuk och har cirka 20 000 invånare.  Det finns inga vägar mellan de grönländska samhällena och transporter måste därför ske med båt, flyg, helikopter, snöskoter eller hundsläde.

Måns Laudon beskrev i ord och bild på ett medryckande och utmärkt sätt den grönländska vardagen med naturens vidder och ett skoglöst landskap, djurlivet med myskoxar och isbjörnar men också en norrön tidsanda. Och när Måns Laudon uppmärksammade publiken på att det i det svenska språket lånats in grönländska ord, exempelvis kajak, anorak eller igloo, kändes plötsligt inte Grönland så avlägset som det först hade verkat.

Avslutningsvis passade Monika Hedman, Östersundsavdelningens avgående ordförande, på att hälsa den nye ordföranden Anders Edvinsson välkommen till uppdraget.

Bert-Olof Zackrisson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons