Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Föreningen leg. psykoterapeuter

Föreningen leg. psykoterapeuter Jämtlands län har hållit årsmöte. Mötet, som var relativt välbesökt, valde en ny styrelse bestående av ordförande Gunnar Hultin och styrelsemedlemmarna Helena Haraldsson, Susanne Anderö Wänström, Petra Svensson och Christina Reslegård. Till suppleant valdes Gunnel Eriksson. Utöver övriga val innehöll mötet en mycket positiv och givande diskussion om verksamhetsinriktningen för året. Den nya styrelsen fick mycket vägledning för det kommande arbetsåret.

Den avgående styrelsen fick beröm för sina insatser och avtackades för dessa. Tacket innehöll också lovord för det smakfulla fikat som mötesdeltagarna gärna och väl inmundigade efter årsmötesförhandlingarna.

Kvällen avslutades med en mycket intressant föreläsning av leg. psykoterapeut Ingrid Holmström. Hon redovisade för första gången utvärderingsresultatet av det treåriga EU-projektet Röda tråden. Det är ett samverkansprojekt mellan Jämtlands läns landsting, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen som hon och projektledaren leg. psykolog Christer Svensson har hållit i. Projektet har vänt sig till unga vuxna som är i eller riskerar att hamna i ett utanförskap. Utöver ett års psykoterapi av legitimerad psykoterapeut eller psykoterapeut handledd av leg. psykoterapeut, har deltagarna studerat på Birka folkhögskola samt haft stöd av utvalda vägledare. Målsättningen har varit att bryta utanförskapet. Resultatet är mycket imponerande. Av de ungdomar som fullföljde sitt deltagande är 77 procent i dag i praktik eller arbete. Det är ett resultat som slår högt i dagens ungdomsarbetslöshet, för den enskilde ungdomen och dennes familj samt inte minst ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.

Ytterligare resultat som Ingrid redovisade skapade mycket debatt. Den terapiform som ungdomarna hade fått bestod av två olika inriktningar, dels en jagstrukturerande terapi dels KBT som Socialstyrelsen och därmed Jämtlands läns landsting rekommenderar. Resultatet var mycket spännande och kanske oväntat för en del och kvällen höll inte på att ta slut så i gasen blev mötesdeltagarna av de olika resultaten och hur man skulle kunna förstå och tolka dessa. Det kändes klart att det finns anledning för projektet att få mycket uppmärksamhet framöver. I vilket fall som helst kommer det att få det av Föreningen leg. psykoterapeuter Jämtlands län. Även Ingrid avtackades för sin hängivenhet och kvällens presentation.

Gunnar Hultin