Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Föreningen Gamla Hornsberg

Föreningen Gamla Hornsberg höll den 13 januari sitt första medlemsmöte för året och som vanligt i Hornsbergskyrkans samlingslokal. Ordförande Sören Svedberg hälsade alla välkomna och förklarade mötet öppnat.

Ett särskilt välkomnande fick de två nya medlemmar som anmälde sitt intresse. Nytt glädjande närvarorekord sattes denna kväll med 73 medlemmar som infunnit sig.

Efter att ha klarat av den formella delen av dagordningen var det dags för kvällens gäst. Ordförande Sören hälsade Ove Hemmendorff välkommen.

Ove berättade om Frösöns centrala roll innan staden och länet inrättades. Den första bebyggelsen på Frösön skedde för ett par tusen år sedan. Vi vet i alla fall att på 400-700-talen hade Frösön en försvarsborg mot inkräktare på Öneberget. Att en borg behövdes visar att Frösön var ett fungerande samhälle, värt stora ansträngningar för att försvara och att man hade resurser för att bygga en sådan. Hur borgen såg ut har man kunnat föreställa sig efter utgrävningar.

Från 1000-talet har vi säkra uppgifter om fredliga möten, inte minst inom handel. Vid tiden då vi kristnades hölls Gregoriemarknaden på isen i mars. Kungsgården, där fogden som var tillsatt att styra Jemtland bodde, flyttades omkring 1480 från Mjälle till nuvarande plats vid viken mot Bynäset. Det årliga lagtinget sommartid som avgjorde rättsliga mål, hölls troligen på landtungan ut mot Bynäset.

Nära Kungsgården låg även en försvarsskans som numera är utmärkt med informerande skyltning. Det var alltså härifrån som Jemtland styrdes, först med norska fogdar och från 1645 av svenska, trots att Gustaf III år 1786 bestämde att en stad skulle anläggas på andra sidan Östersundet.

Frösön förblev en central ort i landskapet men efter att Jämtlands län inrättades 1810 var det landshövdingen, som från sitt residens i Östersund, var den styrande makten.

Detta var ett axplock ur Oves mycket intressanta och spännande berättelse som resulterade i kraftiga applåder. Efter en liten frågestund avslutade ordförande mötet och det blev dags för kaffe med dopp och lottdragning i en som vanligt gemytlig stämning.

Christer Lilliehöök

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel