Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Föreningen Gamla Hornsberg

För medlemmarna i Gamla Hornsberg blev årets sommarutflykt en riktigt lyckad tillställning. Solen sken och resan var både fulltecknad och angenämt kort, från Frösön till Stavre där Sundinsgården och s/s Alma väntade. Som alltid betyder guiderna mycket och våra värdar kunde verkligen både informera och underhålla oss.

Väl framme delades vi i två grupper varav en gav sig ut på Revsundsjöns böljor med s/s Alma. Hon är inte bara en sällan skådad ångbåt utan även en av Sveriges äldsta i kontinuerlig drift. Sjön inrymmer bland annat Sveriges sjätte största insjö-ö, Ammerön, och var flitigt trafikerad då Alma år 1873, inledde sitt långa liv, med att frakta folk och gods. Sex år gammal sattes hon in i det ökande behovet av att flotta timmer och nyttjades för det under en hel mansålder, 78 år. Nu är hon 146 år och, tack vare hängivna ångbåtsentusiaster, i utmärkt kondition för uppskattade nöjesturer.

Väl i land återförenades de två grupperna och bytte sedan guidning efter en mycket välsmakande lunch i hamnpuben Båtshaket. Den andra gruppen hade då avverkat den imponerande Sundinsgården med tillhörande byggnader och synnerligen intressanta historia. Erik Olof Sundin föddes 1849 och kom att leva ett liv som ytterst få, om någon, i våra trakter, kommit i närheten av. Han var inte vidare duktig som elev på läroverket i Östersund, men kunde så småningom bli framgångsrik som virkesuppköpare, travkusk och hästhandlare. Hans talang för affärer utvecklades vidare och han blev både slottsherre och bankdirektör. Ofta titulerades han grosshandlare, i Dagens Nyheter kallades han Stavrekungen.

Boken om honom har titeln Mannen som klev på tåget. Järnväg hade han på nära håll men tåget var värdeutvecklingen på skog som tog fart lagom till att han kom ut i affärslivet. För bolags och för egen räkning köpte Erik Olof in skog och avverkningsrätter vilket tillsammans med hästhandel gjorde honom allt rikare. Hans affärer omfattade även fastigheter, allt från hemman i inre Norrland till slott och herresäten kring Mälaren. Ett av hans stora projekt var ett stort sågverk i allra nordligaste Ryssland, på Vita havets norra kust. Det gick rätt bra men förstatligades 1920 av Sovjetunionen.

Erik Olof Sundins och hans släkts liv och historia i tre generationer, återspeglas i Sundinsgårdens bibehållna praktfullhet och levandegjordes för oss besökare på ett utmärkt sätt. Mer eller mindre matta av alla intryck anträdde vi färden hemåt Frösön.

Christer Lilliehöök

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel