Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Föreningen Fröå Gruva

Måndagen den 30 september bjöd vi på Tack för i år-middag på Bergstugan i föreningen Fröå Gruva.

Under den gångna sommaren har vi haft ett ökat antal guidade gäster. Restaurangen Bergstugan blir alltmer besökt. Barnfamiljerna ökade sin närvaro och sina utflykter på Fröå. Fröådagarna den 15 juli fick rekordmånga besökare.

Inbjudna veteraner visade sig lika friska som förr, då de underhöll på tackmiddagen.

Föreningen bildades 1984. Vi har nu arbetat i 35 år enligt devisen Bevara-Rekonstruera-Levandegöra.

Utan ideellt arbete hade aldrig Fröå och berättelsen om det gamla gruvsamhället kunnat räddas!

Stat och kommun har frikostigt hjälpt oss med ekonomin. Vår planering, personligt bemötande och arbetsinsatser har utgjort förutsättningarna. Det är många personer som har varit med. En del lever inte längre. Många finns kvar som varit med länge och nya som åtar sig uppdrag finns lyckligtvis också.

Lite historik. Gustafs och Carlsbergs Aktiebolag bröt kopparmalm, anrikade och exporterade koppar. Detta ägde rum under åren 1742-1881 med vissa undantag i både Huså och Fröå.

1786 bestämde politikerna i Stockholm vilken ort i Jämtland som skulle beviljas stadsrättigheter. Huså var föreslaget men den gamla marknaden på Frösön vägde tyngre och blev staden Östersund. Det gällde rätten att anordna marknader, tillverka olika saker samt att styra länet.

År 1850 bodde inom bolagets ägor 600 personer inklusive familjemedlemmar.

1914-1918 gjorde svenskamerikanerna i Minnesota ett försök med modern gruvdrift i Fröå. Det slutade med konkurs därför att första världskriget tog slut och betalningarna uteblev.

Anders Hedström

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel