Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Föreningen för legitimerade psykoterapeuter

Det var en andäktig stämning vid det av stearin upplysta julbordet. Glöggdoften bäddade mjukt in de tätt sittande medlemmarna i decembermörkret.

Man hade kunnat höra en knappnål falla när leg psykolog/leg psykoterapeut Gunilla Johansson läste sin bok om Arvid och hans öden inom dåtidens mentalvård. Då samtliga som deltog, med sitt aktiva lyssnande var erfarna psykoterapeuter, kunde man med all tydlighet sätta sig in i de tragiska situationerna för både Arvid och han anhöriga.

Många blev också de frågor och tankar som lyftes innan gröten och skinkstutarna serverades. Självklart kom resonemanget in på hur vi idag på bättre sätt kan möta en psykosinsjuknad i dess akuta fas, vilken kunskap och vilka resurser som finns. Finns personalen, metoderna, ekonomin och framförallt den politiska viljan att möta psykisk ohälsa?

Som så vanligt blev det en hög ljudnivå då alla mellan tuggorna skulle stämma av med alla kollegor man inte i vardagen hinner träffa. Hur var utbildningen, var bor du, hur tacklar ni de behoven etcetera, hördes som några av frågorna som behövde avhandlas innan det var dags att gå hem. Alla, utom pensionärerna förstås, hade ju en arbetsdag att ta sig upp till om ett antal timmar.

För den som stod i kapprummet kunde man överhöra ett engagerat resonemang av de som sist lämnande Föreningen för legitimerade psykoterapeuter i Jämtlands läns årliga grötmöte: ”Men om Arvid bara hade fått ……..”

Ja, många blev de tankar, känslor och funderingar som kommer att fortsätta en bra tid.

Gunnar Hultin

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel