Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Elöverkänsligas förening, Jämtlands län

Lördag den 25 januari 2020 var en global protestdag mot 5G. Vår länsförening deltog i denna manifestation med en grupp på Stjärntorget i Östersund. Vi var rustade med plakat, informationsbroschyrer och en talkör som specialskrivits för denna dag.

På Sergels torg i Stockholm var talkören betydligt större, cirka 250 personer. Samtidigt demonstrerades det också i Göteborg, Umeå och Sundsvall. Ute i världen deltog 38 länder, på 270 platser; bara i Italien på 55 platser. Afrika var en vit fläck, inga protester där.

Bakgrunden är en global oro över de allvarliga hälsokonsekvenser, som väntas komma i och med 5G. Över 260 vetenskapsmän och läkare vill att 5G stoppas. Denna dags protester har väckt medial uppmärksamhet runt om i världen, dock inte i Sverige.

Några i vår grupp delade ut broschyrer till förbipasserande på gågatan. Resten av oss körde talkör, non stop. Både intresse och ointresse var folks reaktion. När broschyrerna tog slut, stängde vi ner vår batteridrivna mikrofon, och värmde upp oss med gemensamt fika i närheten.

Dagen inspirerade oss till en fortsättning. Vi tror i skrivande stund, att det blir på Gregoriemarknaden, då bara på lokal nivå.

Kerstin Åsbo

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel