Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Elöverkänsligas förening Jämtlands län

Tillsammans med NBV och Hälsa i Samverkan arrangerade vår länsförening två föreläsningar i Pelarsalen den 10 oktober.

Trådlösa teknikens hälsoeffekter var dagens huvudrubrik, viktigaste underrubriken var 5G.

Föreläsare var finske forskaren Mikko Ahonen. Han är filosofie doktor och forskar inom riskhantering och bioelektromagnetism.

Antal åhörare var totalt 70 stycken, alla åldrar var representerade. Hela tiden noterades flitigt i mobilerna de många tipsen hur man kan skydda sin hälsa. Tre hälsoinspektörer från två kommuner var närvarande. Vi elöverkänsliga var i minoritet, bara sju personer.

Ahonen var tydlig med den oro och ovisshet han känner som forskare. Att ingen ännu vet hur mycket 5G kommer att interagera med befintliga trådlösa systemen 3G och 4G, det är inte utrett. Att Sveriges höga gränsvärde sedan 50-talet enbart bottnar i akut uppvärmning av kroppsvävnad är också obegripligt för många forskare. Nu, om någon gång, borde man i Sverige tillämpa Miljöbalken 2 kap § 10, hur man vid ovisshet ska använda försiktighetsprincipen. När Umeå 2019 blir Sveriges första 5G-stad, så startas projektet initialt och i full skala på både universitetet och Universitetssjukhuset. Hur utvärdera det, som inte går att stänga av?

Ahonen själv är ansluten till olika forskargrupper, exempelvis 5G Appeal EU (med 200 läkare och forskare) och EMF Scientist Org.

Numera undervisar Europaparlamentet om hälsosamma sätt att använda mobilteknologin. Viktigt är främst att minska radiofrekvent strålning i allas omgivning. Europarådet varnade redan 2011, för den trådlösa teknikens hälsorisker, genom dess digitala och pulserande teknik som ständigt är påkopplad.

En mängd forskarstudier visar skador på bin, fåglar och växter, som ett resultat av radiofrekvent strålning. ”Jag är mest bekymrad för bina”, sa vår föreläsare.

Huvuddelen av föreläsningens två timmar upptogs av konkreta och praktiska råd till alla mobil- och skärmanvändare.

Här följer några tips för att minska strålning.

Välj 3G före 4G när det gäller mobil, platta och router. 3G har bättre täckning och lägre strålning.

Ring inte med dålig täckning, avstå när det är färre än två streck på mobilen.

Vid flygplansläge kan man ändå skriva sms och sända det sedan man gått ur läget.

Begränsa antalet appar i mobilen, då minskas kontakten med basstationen (ner till två gånger/timme). Med många appar skickas signaler nästan varje sekund.

Bilens kaross gör att strålningen inne i bilen ökar, vid användning av mobil. Extern antenn minskar strålningen. Jämför med bilradion som behöver en extern antenn för att få bra mottagning.

På tåget är strålningen lägst i restaurangvagnen, vår föreläsare Mikko sitter helst där.

Rekommenderat avstånd till router är minst fem meter, helst tio meter. Stäng av på natten. Finns påsar av skärmande tyg att sätt runt routern som minskar strålningen.

Lägg läsplattan på bord, ha den aldrig i knäet.

Stör inte hjärtat, ha därför aldrig mobilen i bröstfickan, särskilt om du har pacemaker.

Rekommenderat avstånd från mobil till kropp är generellt 15 mm. Följ ”Mikkos rule of thumb” vid tal i mobilen, det vill säga skapa ett tumavstånd mellan mobil och huvud.

Vår föreläsare är definitivt inte teknikfientlig, men mycket medveten och försiktig. Med stor omsorg förmedlade han sina bästa råd till en publik, som synbarligen var mycket mottaglig för detta.

Kerstin Åsbo

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel