Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Domuspensionärer

För femtonde året i rad samlades pensionärer som arbetat i Domus till en årlig träff. Den som tog initiativ till träffarna och planering av dessa var Ingrid Johnson, Östersund. Sedan några år lämnade hon över ansvaret till Bengt Johansson, Nälden. I slutet av augusti samlade han tjugosju Domuspensionärer till lunch på Tinas loge i Bällsta på Annersia.

Deltagarna har varit med i varuhusepoken under dess femtio år. Därefter ersattes varuhusen av Gallerior. Domus låg där nuvarande Mittpunkten ligger. Domus öppnade 1962 och det blev succé och 1970 fördubblades Domus yta på Prästgatan 47. Det var då en stor arbetsplats med ungefär 300 anställda. De kunde ge en bred service till jämtar och härjedalingar. Nu gäller butikskedjor och näthandel och av Domus verksamhet finns nu kvar Coop livs och Sense i samma hus.

Gruppen betonade att man tillhörde en arbetsgivare vilket gav en stor samhörighet. Det gjorde att man hade roligt och kände en stark familjekänsla och att man hjälpte varandra både i arbetet och på fritiden.

Konsum i länet startade i Järpen för 120 år sedan och i Östersund på Storgatan 39 för 110 år sedan. Alla kom överens om att på Google slå upp Konsum de första 90 åren i Jämtland. Där tar man under 28 minuter del av kooperativ utveckling i Jämtland under 1900-talet.

Gruppen kunde konstatera att de med Domus svarat för en varuhusepok under halva den historiska perioden. I Domus samlades ett tiotal butiker som varit utspridda i stan under samma tak och utökades med ännu ett antal branscher.

Man mindes olika episoder och händelser. En var det blåvita sortimentet som kom med likartade förpackningar, vita med blå text. Ingrid Johnson läste en vers, den blåvita faran. Den visade på svårigheten bland annat för våra nya gäster att se skillnad på kaviar och tandkräm. Kristina Kristiansson berättade om uppskattning av Blåvitt. En dam sökte runt i Domus kosmetik och Kristina frågade vad hon sökte. Jag letar efter den där blåvita krämen som gör att rynkorna i ansiktet försvinner.

Bengt Johansson avslutade med att överlämna blommor till några som fyllt jämna år.

Sören Jonsson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel