Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Centerns Ceniorgrupp

Den 8 februari var det 25 år sedan första spadtaget togs för Vallsundsbron. Ledningen för Centerns Ceniorgrupp firade dagen med en kopp kaffe och blåbärsmuffins på rastplatsen på Frösösidan!

Per Söderberg berättar här om turerna innan Vallsundsbron blev verklighet.

1989 började jag som heltidspolitiker i Östersunds kommun, då jag övertog platsen som oppositionsråd efter Per Olsson. Samma år hade jag tagit initiativ till att bilda Centerns brogrupp.

1991 bildades Rödöbrobolaget och den bron invigdes 1993.

Vallsundsbrons första arbetsplan hade tagits fram redan 1934 men någon bro hade det aldrig blivit.

I min roll i Rådhuset drev jag på för att förverkliga Vallsundsbron. Efter valet 1991 tog jag över ordförandeposten i kommunstyrelsen och mitt parti var med i den regering som bildades efter valet.

1994 lyckades vi få med pengar i ett infrastrukturpaket. Jag var med på Centerns riksstämma i Falun och förhandlade med Tomas Korsfeldt som var statssekreterare i samordningskansliet. Vid lunchtid en dag fick jag klartecken att pengar fanns till Vallsundsbron och då skaffade jag ersättare och åkte hem till Östersund för att ordna en presskonferens på Vallsundsfärjan. Jag ringde även Emanuel Sandberg (KD) som deltog i presskonferensen.

1995 var det svårt ekonomiskt läge i vårt land och Centerpartiet gick in och tog ansvar tillsammans med Socialdemokraterna. Stora besparingar gjordes på många områden.

Jag hade varit på ett möte på Östersundstravet och var på väg tillbaka till Rådhuset då jag mötte travbesökare som upplyste om att pengarna till Vallsundsbron hade tagits bort enligt lokalradions uppgifter. Vid gruppmötet i Rådhuset försökte jag få tag på Olof Johansson, Börje Hörnlund och Per Ola Eriksson - men lyckades inte. Mittnytt kom och knackade på fönstret i rådhusets cafeteria och villa att jag skulle vara med i direktsändning på kvällen i Mittnytt - vilket jag lovade.

Det var Lisa Hansson som sände från Sundsvall och jag satt på en stol framför en kamera på redaktionen i Östersund. Lisa Hansson frågade då: ”Pengarna till Vallsundsbron är borttagna - vad gör du nu?” Jag svarade: ”Jag tror inte att pengarna är borttagna - det skulle aldrig mitt parti acceptera i de förhandlingar de haft med Socialdemokraterna”. ”Det är väl bara en from förhoppning”, svarade Lisa Hansson.

Dagen därpå ringde Olof Johansson mig två gånger och jag fick beskedet att det fanns en överenskommelse med Göran Persson om att inte röra pengarna till Vallsundsbron.

Sedan gick planerna vidare för bron och första spadtaget skulle tas den 8 februari 1996. I min roll som oppositionsråd hade jag inte fått den informationen inom kommunen utan fick den via länsrådet Bo Sjöstedt på Länsstyrelsen. Jag hade sagt, att om jag inte får vara med och ta första spadtaget så skulle jag ta ett eget spadtag!

Första spadtaget togs av landshövding Kristina Persson, Vägverkets generaldirektör Jan Brandborn, PEAB Nord:s vd Jan Evert Nehrer och Elis Sundström som jobbat många år i Vallsundsbrons förening.

Efter att första spadtaget var klart gick jag fram och tog spaden och tog ett eget spadtag tillsammans med Daniel Hassfjärd, som firade sin 6-årsdag på detta sätt. Den bilden kom att finnas med både i ÖP och LT från den genomförda ceremonin. - ”Äntligen är brobygget igång!”

Den 16 september 1998 invigdes Vallsundsbron.

Per Söderberg

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel