Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Centerns Ceniorgrupp

Centerns Ceniorgrupp bokade för nio månader sedan in ett studiebesök hos Lundstams i Lugnvik. Intresset var stort och 26 personer mötte upp, då vi fick en bra genomgång av företaget som bildades för 70 år sedan - då som åkeri.

1969 byggdes verksamheten upp i Lugnvik. Företaget har idag därutöver verksamhet i Hede, Järpen och Holmsund. Antalet anställda uppgår till drygt 100 personer.

Deltagarna fick en ordentlig genomgång när det gäller sopsortering och det var skrämmande siffror som redovisades över de effekter som bristande sopsortering medför. Det var nog en del som fick sig en tankeställare.

Lundstams återvinning AB genomför just nu en stor satsning med ny teknik som kommer att ge stora miljömässiga vinster för samhället. Med hjälp av sensorer, datorer och robotar kommer Lundstams att sortera verksamhetsavfall från byggföretag och industrier med en mycket fin noggrannhet. Tekniken innebär att Lundstams kommer att utvinna rena materialfraktioner som kan användas på nytt i cirkulära materialflöden.

I två grupper vandrade vi sedan runt i den stora anläggningen - där det nu finns robotar som sköter en del av sopsorteringen.

Tomas Paulsson och Roger Lundqvist svarade för informationen och var guider vid rundvandringen. De avtackades med Centerchoklad av samordnaren Per Söderberg.

Håkan Rasteby tackade samordnaren för gott jobb med planering av olika besök och passade på att gratulera på födelsedagen om ett par dagar - det blev både ett fyrfaldigt leve och sång.

Nästa träff planeras besök i bowlinghallen den 13 november och sedan blir det traditionellt julgrupp i rådhuset den 11 december. Då blir det uppföljning av olika kommunala frågor vid träffen med Centerledningen i rådhuset.

Per Söderberg

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel