Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Centerns Ceniorgrupp

Centerns Ceniorgrupp, som bildades i januari 2007, har gjort många besök vid företag, institutioner och träffat politiker inom kommun, region och riksdag.

Den sista aktiviteten före sommaruppehållet utgjorde ett besök vid Engcon i Strömsund. 17 personer togs emot av personalchefen Mikael Persson som bjöd på kaffe, te och en macka. Förre riksdagsmannen och företagaren Per Stjernström som ingår i Ceniorgruppen delade ut mackor och sedan fick vi en ordentlig genomgång av Engcons historia från starten 1990 fram till idag.

Allt började med den unika tiltrotatorn - Engcons grundare Stig Engström utvecklade en produkt för att effektivisera grävmaskinistens vardag - en innovativ uppfinning som gav helt nya möjligheter.

I koncernen finns det 295 anställda varav 63 i Polen. Omsättningen är 1,2 miljarder kronor. Produktionsbolag finns i Strömsund och i Polen.

Det produceras idag åtta standardmodeller av tiltrotatorn. I Sverige, Norge och Finland finns den här typen av produkt i 98 procent av grävmaskinerna - från olika leverantörer. Ute i övriga världen finns det en enorm marknad - motsvarande siffra i till exempel Frankrike är 13 procent.

Engcons mål är att vara ”Ett steg före, ledande och oberoende”

Hittills i år har cirka 3 100 tiltrotatorer producerats. I industriområdet i Strömsund finns det flera företag som utför legoarbeten till Engcon.

Deltagarna från Ceniorgruppen var mycket imponerade och då inte minst gällande den tekniska utvecklingen, som innebär att man kan ha direkt kontakt med en grävmaskin som fått vissa driftsproblem!

En rundvandring i monteringshall och produktionshall avslutade det mycket intressant besöket på Engcon.

Samordnaren Per Söderberg överlämnade centerchoklad till Mikael Persson.

Deltagarna avslutade besöket i Strömsund med lunch på Hotell Nordica. Håkan Rasteby tackade Per Söderberg för ett gott arbete som samordnare. Karin Nordquist läste några citat från en av Beppe Wolgers böcker.

Nästa träff blir den 16 september - Vallsundsbron 21 år och då skall gruppen träffa Centerns regionledning.

Per Söderberg

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel