Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Ångermanlands gille

Ångermanlands gille i Östersund med omnejd fortsätter att traditionellt ha surströmmingspremiär tredje torsdagen i augusti. Efter att de tre senaste åren ha åkt buss och båt till Ulvön arrangerades i år en bussresa till Härnösand och Västanåfallet. Vid travparkeringen tidigt på morgonen räknade gillesvärden för Härnösand, Yvonne Johansson, in 49 personer.

Vid ankomsten till Härnösand var det dags för kaffe och en macka inne på Härnösands bilmuseum. Bilmuseet var en attraktion som de flesta inte hade besökt tidigare under de cirka fyra år som det funnits. Runt 200 fordon fyllde de åtta hallarna och det var verkligen sevärt. Många nostalgiska fordon fanns där som besökarna minns från gamla tider.

Från bilmuseet rullade bussen några kvarter upp till domkyrkan som byggdes 1846. Där fick gruppen en intressant rundvandring med guide.

Färden gick sedan västerut mot Viksjö och Västanåfallet. Där hade det dukats upp till surströmmingsfest i Miällåå Gårdh. ”Efterrätten” bestod av information från Janne Vängmansällskapets ordförande Johnny Lundin och Marianne Sundström. De presenterade sällskapet som är 40 år och framförde även ett avsnitt från teatern och en uppläsning från en av de fem böckerna. Efter kaffe och kaka hade deltagarna gott om tid för att besöka Västanåfallet, hantverksboden och en utställning.

Elva timmar efter avfärden från Östersund var deltagarna tillbaka hemma och hade under bussresan fått en del aktuell information om passerade kommuner i Ångermanland, en del dikter av Nicke Sjödin samt historier framförde av föreningens ordförande Per Söderberg.

Kommande arrangemang som Ångermanlands gille har är Nolaskogskväll den 24 oktober och hockeyresa till Modo-Timrå den 29 december.

Per Söderberg

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel