Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Äckesällskapet

Äckesällskapet har avhållit sitt årsmöte i Ocke bygdegård. Föreningen som består av cirka 25 medlemmar har under ett antal år legat i träda då ingen aktiv verksamhet förekommit. Äckesällskapet bildades först år 1997 med anledning av att ett minnesmärke då skulle tillskapas och detta verkställdes också då en minnessten numera är rest intill Ocke bygdegård. Det blev i formen av en bronsrelief skapad av den jämtländske konstnären Batte Sahlin.

Erik Olsson-Äcke föddes i byn Ocke år 1860 och gick ur tiden år 1916. Han är begravd i Myssjö där han var verksam som folkskollärare de sista sju åren i sitt femtiosexåriga leverne. Under sin tid som lärare i Mattmar utkom hans kända skriftsamling Gott humör och han var också med att introducera årsskriften Jämten år 1906 tillsammans med pastorn Anders Backman.

Av en annan stor jämtländsk författare, Per Nilsson-Tannér beskrevs Äcke som den jämtländska bondebefolkningens Bellman. "Som poetisk talang och skildrare påminner han åtskilligt om den värmländske diktaren Fröding", var ett annat omdöme som skrevs i pressen efter hans bortgång.

Under årsmötet i Ocke beslöts anta styrelsens förslag om en nedläggning av föreningen. De överskott i reda pengar som föreningen disponerar skulle tillföras dels Mattmars hembygdsförening (som vårdar minnet i form av en permanent utställning av Äcke) dels skulle Ocke bygdegård tilldelas en summa för sitt fortsatta vårdande av minnesmärket. Eftersom avvecklingen av föreningen måste förankras på ett ytterligare möte för att vinna laga kraft, kommer styrelsen inom kort att kalla medlemmarna ännu en gång.

Ett antal närvarande vid årsmötet, men som inte var betalande medlemmar, höjde sina röster för att avvecklingen av föreningen måste stoppas. Bland dem var Äckes dotterdotter Thelma Olsson, Frösön, och Stig Ulvild från Trollsåsen som gärna såg att föreningen skulle få ett nyuppvaknande och en rejäl marknadsföring via sociala medier över hela vårt land då Erik Olsson-Äckes namn har ett stort kulturellt värde även i dag och för framtiden.

Det tiotal personer som fanns med under mötesförhandlingarna bjöds på kaffe och smörgås samt fick de avnjuta spelmanstoner från gruppen Västjämtarna.

Åke Bengtzon