Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningens dag – mer än vad du tror

Hockey och fotboll eller kanske schack?

Nej, nej, nej, föreningslivet i Östersund är så mycket mer.

– Det finns något för alla, säger Simon Jaktlund, projektledare för Förenings dag.

Annons

Säg förening och de flesta kanske tänker på en idrottsförening. Men faktum är att den bilden inte alls stämmer överrens med verkligheten. I Östersund och Jämtland finns det föreningar lite här och var och inom en rad olika ämnen.

Under lördagen fick Östersundsborna se prov på det. Stortorget fylldes för andra året i rad av föreningar och föreningsmedlemmar som tog chansen att få visa upp sina koncept inför publik.

– Vi vill att föreningarna ska få uppmärksamhet. Att de ska få en chans att få synas och upptäcka varandra, hitta nya medlemmar, säger Simon Jaktlund, projektledare för Föreningens dag.

Bakom honom pågår en dansuppvisning, judobrottning och soldaterna i Jämtlands Fältartilleri gör sig redo för uppställning.

– I dag finns det 23 föreningar här på Stortorget. Tills nästa år hoppas vi att den här dagen kan ha utvecklats ännu mer och förhoppningar är väl att vi ska kunna ha mellan 70 och 100 föreningar utstationerade på olika platser och lokaler i kommunen, säger Simon Jaktlund.

I den militärhistoriska föreningen Jämtlands Fältartilleri är deltagarna klädda i traditionella militäruniformer från 1700-talet fram till andra världskriget.

Föreningen firar 20 år i år och har medlemmar från hela Sverige.

Besökaren Ossian Gustavsson 12 år har blivit klädd i en karolineruniform och i handen försöker han så gått det går att hålla i ett flintlåsgevär.

– Det är väldigt långt det här, säger han och ställer ner geväret på marken, då når det Ossian till pannan.

– Jag gillar historia så jag tror jag skulle kunna tänka mig att bli medlem här, säger han.

Framför honom håller syskonen Saga och Seth Jonsson på att brottas, eller?

– Det är judo. Jag har varit medlemmen här i drygt sju år. Det är en rolig sport för det är hela tiden nya tekniker man ska lära sig, säger Saga.

Så tar hon tag i brorsan och slänger honom över axeln.