Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningen Tossögården

Föreningen Tossögården satsar på att tillvarata och åskådliggöra Järpens lokala industrihistoria.

Många historiska bilder har samlats in, men föreningen är mycket intresserade av ännu mer bild- och textmaterial. Det behövs också flera eldsjälar, som vill hjälpa till att systematisera och skriva texter till bilderna. Föreningen har redan idag ett par hundra medlemmar, som stödjer arbetet.

Tossön är ett populärt strövområde och oas för Järpenborna som vill bada eller bara njuta av tystnaden i naturen. Det skall bli ett ännu populärare kultur- och naturområde som är tillgängligt för alla, om föreningen får som den vill. Tossögården är samlingspunkten som är en naturskön plats med flera byggnader och en grillplats som är tillgänglig för alla, som vill uppleva naturen på nära håll.

Föreningen hade årsmöte i onsdags. Här redovisade den avgående styrelsen att det var nationaldagsfirandet som var den populäraste aktiviteten förra året med 1200 åskådare. Om det var Jemtlandicums riddarspel eller fotbollsmatchen med slocknade stjärnor eller det vackra vädret som lockade mest åskådare låter vi vara osagt, men populärt blev firandet.

I år planerar föreningen musikkvällar, guidade vandringar, och julmarknad. Mycket arbete läggs också ner på att bevara det kulturminnesmärkta arbetarbostället Tossögården. Mest aktuellt är det att renovera Tossögårdens yttertak med takpannor som är lika som originalutförandet.

I Tossögården förvarar föreningen ett omfattande bildmaterial från Järpen i gångna tider. Styrelsen fick vid årsmötet uppdrag att tillsätta en arbetsgrupp som kan hjälpa till med berättelser och identifiering av de gamla bilderna.

Till ny styrelse i föreningen Tossögården valdes Per-Göran Skoog som ordförande samt Jan-Ove Lindholm, Yvonne Salomonsson, Anna-Greta Svärd och Anette Lönn som ledamöter.