Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningen Norden i Östersund

Annons

I anslutning till årsmötet med Föreningen Nordens Östersundsavdelning hölls ett initierat föredrag av Örjan Sedin, medförfattare till en nyligen utgiven bok om en dramatisk period i vår historia Austrått – Klintaberg – KRIGSÅR – Tröndelag – Jämtland 1940-1945. Örjan Sedin hade dramatiska händelser att berätta - bland annat om den norska byn Linneset, där invånarna flydde över gränsen till Sverige. Vidare beskrevs provinsialläkaren i Gäddede, David Hummel, och hans framträdande arbete till stöd för den norska motståndsrörelsen liksom händelser vid Orravattnet samt hur en penicillininjektion vid Gjevsjön kom att bli en av de första i penicillinkurerna i Jämtland.

Vid de sedvanliga val som hölls vid årsmötet omvaldes Monika Hedman till ordförande för Östersundsavdelningen under 2014. I styrelsen ingår i övrigt Bert-Olof Zackrisson, Lea Wennberg, Alis Veglo, Kerstin Larsson, Seija Haka, Harry Byberg samt som ersättare Karin Malmsten och Kirsti Kokkonen Södergren

Årsmötet godkände verksamhets- och ekonomiberättelse för Östersundsavdelningen. Av den bedrivna verksamheten kan framhållas den serie offentliga möten i samverkan med Östersunds bibliotek, som varit under verksamhetsåret 2013 med fokus på aktuella Nordenfrågor:

Föredrag av Putte Eby om St Olavsleden med pilgrimsvandringar efter sträckan Sundsvall-Östersund-Trondheim.

Nordisk litteraturafton med Kirsti Kokkonen Södergren, som berättade om den nyare finska och finlandssvenska litteraturen – om författarna och språken.

Föredrag av Jonas Harvard, som vred och vände på begreppet Norden under temat: Ett nordiskt rum – historiska och framtida gemenskaper från Baltikum till Barents hav.

Monika Hedman passade slutligen på att informera om vårens program, bland annat med föredrag av Birger Ekerlid 24 mars på Östersunds Bibliotek, med rubriken Tvångsförflyttningar i ett nordiskt perspektiv. Birger Ekerlid berättar då om bakgrunden till boken De tvångsförflyttade och sina två andra böcker i trilogin om Sameland och Sverige.

Bert-Olof Zackrisson