Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningen Gamla Östersund

FGÖ har nyligen haft sitt årsmöte i länsbibliotekets samlingssal med cirka 60 medlemmar närvarande.

Föreningen har en lång historia och varierande verksamhet bakom sig. En stor tillgång är alla foton som efter hand identifieras och överförs till digital form. Detta innebär ett gigantiskt arbete och många medlemmar är engagerade i detta. Föreningen äger även en stor samling konst och andra föremål, varav en stor del visas i de permanenta utställningarna i Stadsmuseet. Men i sommar kommer en separat konstutställning att anordnas i Ahlbergshallen. Till den plockas intressanta konstverk fram ur gömmorna och vernissage äger rum på nationaldagen. Intresserade medlemmar inbjudes att fungera som värdar i utställningen.

Sedan åtta år tillbaka är föreningen en öppen förening som välkomnar alla som medlemmar. Detta innebär att de knappt 700 medlemmarna efter hand består av allt fler kvinnor. Föreningen fungerar numera som Östersunds hembygdsförening. Hemsidan är sjösatt och den presenterades för de närvarande. www.foreningengamlaostersund.se

Ur verksamhetsberättelsen för det gångna året kan följande nämnas: fotoutställningen En bit av Söder visades i Jamtlis foajé och rönte stort intresse. Jubileum genomfördes den 18 juni med anledning av att föreningen och Stadsmuseet huserat i sina lokaler i 50 år. Medlemsarrangemang har innefattat bland annat vandring på Norra begravningsplatsen. Tillsammans med andra kulturföreningar har arrangerats bussutflykt till gamla gårdar samt föreläsning av Merete Mazzarella. Högtidsmötet i rådhuset den 23 oktober lockade 130 deltagare. Samma kväll invigdes Stortorget och föreningen bidrog med en fotoutställning om torget som visades i teaterns foajé.

Årsmötets formella del avverkades i rask takt med Pär Jönsson vid klubban. Val skedde enligt valberedningens förslag och styrelsens sammansättning är nu: ordförande Peter Berg, ledamöter Sven-Erik Tornving, Tomas Frank, Göran Falkerby, Sten Wadensjö, Kjell Hoffman, Ingvar Gustafsson och Gunilla Nilsson Edler. Suppleanter är Carl Henrik Rastner, Mikaela Gustafsson och Helene Bernhardsson. Adjungerade är Charina Knutson från Jamtli och Gunnel Österberg från Kvinnliga föreningen Gamla Östersund.

Kvällens program innehöll även följande punkter: information av Malin Palmqvist om projektet Den dolda staden där personliga minnen efterlyses. I samband med förtäring visades en stumfilm från 1927 och som hade handlingen förlagd till Östersund.

Stipendium på 5000 kronor, ur Margareta och Robert Berghagens stiftelse, tilldelades Anders Edvinsson. Anders berättade om sin forskning och sin uppsats rörande kommunalt bestämmande under 1800-talets andra hälft.