Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningen Gamla Östersund

Föreningen Gamla Östersund bildades den 23 oktober 1923. Det är alltså dags för 90-årsjubileum och det firades med ett högtidsmöte på födelsedagen på Gamla teatern där en festmiddag avåts.

De nära 170 deltagarna fick inledningsvis avnjuta musikunderhållning av en mässingsblåsarkvintett och sedan dök stadens grundare Gustaf III upp. Han förklarade varför han grundlade Östersund den 23 oktober 1786 och gladde sig åt hur staden utvecklats sedan dess.

Per Jönsson framförde Östersunds kommuns gratulationer till föreningen som han framhöll har en viktig roll som kulturvårdare i samband med stadens utveckling.

Jamtlis gratulationer framfördes av Henrik Zipsane som också erinrade om att Föreningen Gamla Östersund bildades som en markering mot den samtidigt bildade föreningen Heimbygda som ansågs alltför landsbygdsorienterad. Numera är Heimbygda en av stiftarna till Jamtli och samarbetet mellan Jamtli och Föreningen Gamla Östersund är det allra bästa.

Bra samarbete underströks också av Karin Tegenborg Falkdalen i gratulationerna från Föreningsarkivet.

Bland gratulanterna var också Kvinnliga Föreningen Gamla Östersund representerad av Gunnel Österberg. Den föreningen bildades en gång som protest mot att Föreningen Gamla Östersund då var en manlig invalsförening. I dag är den en ideell förening öppen för alla som är intresserade av Östersunds historia och de båda föreningarna samarbetar.

Göran Winberg överlämnade en musikbox med inspelningar från några av Sångarbrödernas konserter.

För att påminna om den tid som gått sedan föreningen bildades visades ett bildspel av Christer Holm och Jan Borg med tidstypiska stadsbilder från vart och ett av de nio decennierna som passerat. Bildspelet kommenterades av kvällens toastmaster Bengt Abrahamsson som också knöt an till händelser i omvärlden under de nio årtiondena.

En fläkt från äldre tider gav också de filmsekvenser från stumfilmstiden som visades och där man bland annat fick uppleva en utryckning med den hästanspända brandkåren.

I samband med desserten underhöll en trio från Birka folkhögskola med en stunds jazzmusik. Stig Nillbrand framförde gästernas tack till föreningsstyrelsen som arrangerat högtidsmötet och kvällen avslutades med att redaktionskommitténs ordförande Ingvar Gustafsson presenterade föreningens årsskrift för 2013.

Sedan kunde festdeltagarna vandra hemåt försedda med den färska årsskriften och en samling med foton med äldre stadsbilder som minne av jubileet.

Lennart Sundström