Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningen Gamla Östersund

Föreningen Gamla Östersund höll sitt årsmöte tisdagen den 18 mars i länsbibliotekets samlingssal med drygt 50 medlemmar närvarande. Ordföranden Peter Berg hälsade välkommen och därefter övertog Åke Rudolfsson klubban och ledde mötets förhandlingar.

Av årsredovisningen framgår att verksamheten under 2013 präglades av att föreningen fyllde 90 år med jubileumsfesten på Gamla Teatern den 23 oktober som höjdpunkt. Förutom god mat bjöds de drygt 160 deltagarna på musikunderhållning, bildvisning och filmförevisning. Gratulationer framfördes av flera samarbetspartners och självaste Gustaf III dök också upp.

Ett stort projekt som genomfördes under året var fotograferingen av föreningens cirka 400 konstverk. Föreningsmedlemmen Bengt Weilert har på ideell basis svarat för fotograferingen. Bilderna finns nu i ett digitalt register och avsikten är att göra dem tillgängliga via föreningens hemsida.

Årets fotoutställning hade rubriken Carlslund i förvandling och visades på Jamtli under våren. Fotogrupperna fortsätter sitt arbete med att scanna och registrera föreningens rikliga bildinnehav.

Remissvar har under året lämnats till Östersunds kommun bland annat över förslag till detaljplan för Centralpalatsets efterföljare och över förslag till kulturmiljöprogram etapp 1 för Östersunds centrum.

Vid årsmötet omvaldes Peter Berg som föreningens ordförande. I styrelsen ingår dessutom Göran Modén (nyval), Lennart Sundström, Göran Falkerby, Sten Wadensjö, Tomas Frank och Helene Bernhardsson. Suppleanter är Mait Andrews och Christer Holm (nyval).

Den avgående styrelseledamoten Gunilla Nilsson Edler hade avsagt sig omval efter tio års hängivet styrelsearbete varav sju år som kassör. Hon avtackades av Peter Berg med presentkort och blommor.

Kjell Hoffman överlämnade 2013 års stipendium ur Margareta och Robert Berghagens fond till Britt Lindblad och Håkan Nilsson för deras arbete med att ta fram boken Kyrkan mitt i staden med anledning av att Östersund varit eget pastorat 1913-2013.

Arkitekt Hans Aldefeldt, Sweco, berättade om arbetet med att konstruera och uppföra efterföljaren till Centralpalatset. Ambitionen har varit att skapa en byggnad som är anpassad till den omgivande miljön. Huset kommer att innehålla restaurang, affärslokaler och bostäder. Byggnadsarbetena pågår och planeras vara klara under år 2015.

Museichef Henrik Zipsane informerade om projektet Nationalmuseum Norr som är planer på att uppföra en filial till Nationalmuseum i anslutning till Jamtli. Förverkligas planerna får Jamtli och Östersund en ny unik attraktion av internationell klass. För närvarande pågår arbetet med att lösa finansieringen av investerings- och driftskostnaderna.

Före årsmötet visades ett bildspel av Christer Holm och Jan Borg med olika teman från äldre tider i Östersund

Kvällen avslutades med att mötesdeltagarna bjöds på kaffe, te och smörgås.

Lennart Sundström