Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningen Barke

Föreningen Barke bildades för femton år sedan. Syftet var att slå ett slag för det jämska språket, "vårt vackra och anrika modersmål".

I början av mars i år samlades en skara Barkemedlemmar till årsmöte, föreningens femtonde årsmöte, som hölls i Länsbibliotekets hörsal.

Av årsberättelsen framgick uppgifter om en livaktig verksamhet också under år 2009. Flera alster i form av dikter och prosastycken på jämska har framförts i olika sammanhang. Som författare nämns förutom Berta Magnusson också bland andra Per och Svanaug Hellby, Eira Kunze och Ann-Carine Liljegren. Bygdespel om intressanta kulturpersonligheter i jämtebygd, med Berta Magnusson som författare, hör till den repertoir, som Barkes aktörer framfört på ett stort antal platser.

Planering för fortsatta aktiviteter innevarande år saknas inte. "Soarén an Sjungar-Lars", skriven av Berta Magnusson, kommer att framföras, såväl som en fortsättning på detta spel: "Balladen om Söder". För den musikaliska utformningen svarar Olle Simonsson. Balladen om Söder beräknas komma att framföras på ett tiotal platser under våren, enligt den turnéplan som presenterades på årsmötet.

Val av styrelse är en obligatorisk punkt på dagordningen för ett årsmöte. Valet av styrelseledamöter för föreningen Barke innebar i stort sett omval av tidigare styrelse. Till ordförande omvaldes Stig Ulvild. Övriga ledamöter blev Harry Byberg, Kristin Shäfer, Magdalena Sätter och Per Hellby. Som ersättare valdes Berta Magnusson, Elisabeth Ekeroot och Ann-Carine Liljegren. Kassör utanför styrelsen blev som tidigare Aina Mesch. Till revisor valdes Ingvar Svanborg.

När årsmötesförhandlingarna avslutats, vidtog kafferast med trivsel och gemyt, varefter Ingvar Svanborg berättade något om Balladen om Söder, och spelets huvudaktör Bengt Engström uppträdde med några inslag ur sin roll i spelet. Ytterligare prov på sång och musik ur spelet gavs av Jeanette Leijon och Magnus Persson.