Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förebyggande arbete ska minska nätdrogerna

Nätdrogerna finns kvar både i centrala Strömsund och ute i byarna. Men kommunen, polisen och skolan jobbar tillsammans för att de inte ska öka i omfattning.
– Men vi måste fortsätta öka medvetenheten bland människor, säger Karin Näsmark, (S) socialnämndens ordförande.

För drygt ett år sedan uppmärksammade LT i ett antal artiklar nätdrogernas utbredning i Strömsunds kommun. En mamma i Hoting uttryckte bland annat sin oro över att spice nu skulle sprida sig ännu mer, främst på grund av att två poliser slutat på Hotings polisstation.

13 månader senare finns det fortfarande ingen polis på plats i centrala Hoting.

– Vi har försökt att rekrytera poliser dit men inte lyckats. En lokalt förankrad polis som känner folket på byn har alltid bättre koll än vi i Strömsund. Jag kan förstå föräldrars oro men vi gör vad vi kan för att både jobba mot nätdrogerna och tillsätta tjänsterna I Hoting, säger Jonny Jonsson, närpolis i Strömsund.

När det gäller nätdrogernas fäste i kommunen säger Jonny Jonsson att man från polisens håll upplever att läget är oförändrat jämfört med i fjol.

– Det är vad vi känner till. Men problemet men just nätdroger är att det finns ett stort mörkertal där de som använder spice ofta brukar drogen i slutna sällskap.

Vilka använder spice?

– Åldersspannet ligger på 17-25 år. Mest spice finns i centralorten Strömsund men det förekommer i alla delar av kommunen som Hoting, Backe och Rossön. Det handlar främst om grupper av individer som är kända av oss sedan förut.

Hur arbetar ni förebyggande mot nätdrogerna?

– Polisen har en kontinuerlig kontakt med socialtjänsten och skolorna genom olika samverkansmöten. Vi besöker också skolor i kommunen. I våras hade vi en uppskattad föreläsning om nätdroger för anställda inom kommunen som arbetar med ungdomar samt för föräldrar.

– Och det är jätteviktigt att ungdomar känner att de kan komma fram till oss att prata när som helst. Vi finns där för dem, säger han.

Karin Näsmark, (S) socialnämndens ordförande delar polisens uppfattning att nätdrogerna ligger på samma nivå som för ett år sedan.

– Ja, den känslan har jag också.

Hon påpekar att de människor som socialtjänsten skickar i väg på olika behandlingshem inte uteslutande provat bara en drog, utan tvärtom testar allt de kommer åt och att dessa ungdomar ofta självmedicinerar.

Hur ska man komma åt nätdrogernas spridning?

– Vi behöver fortsätta satsa mycket på att öka medvetenhet och kunskapen om de nya drogerna hos alla som kommer i kontakt med ungdomar. Vi ska också satsa mer på tidiga insatser för att kunna hjälpa ungdomar som mår dåligt samt ge stöd åt föräldrar som är otrygga i sin föräldraroll.