Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fördubbling av borgerliga vigslar

De borgerliga vigslarna i Östersunds kommun har fördubblats på tio år.

Brudpar har kommit till Rådhuset i Östersund iklädda Helly Hansen och stövlar. Andra har rullat in framför Rådhustrappan i Limousine och klivit ur i flådiga brudklänningar och frackar.

Karin Ulestam, samordnare för de borgerliga vigslarna i Östersunds kommun, har sett det mesta. Och hon älskar sitt jobb.

– Mitt jobb blir aldrig monotont, konstaterar hon.

LT har tittat närmare på hur benägna par i Östersund och övriga länet är att gifta sig borgerligt. För Östersunds del är det solklart att fler vill gifta sig – och de vill hellre viga sig borgerligt än kyrkligt.

För tio år sedan gifte sig mellan 70 och 80 brudpar borgerligt i Östersunds kommun per år. Under de senaste åren handlar det om närmare 140 till 150 par.

Kyrkan tappar mark som given plats för bekräftad kärlek på papper och inför nära och kära.

Fast det är inte längre pingst och midsommar som är de stora vigseldagarna – åtminstone inte för dem som väljer borgerligt.

– Så är det inte längre. Det har varit de traditionella vigselhögtiderna, men det är inte så att folk står i kö direkt, säger Karin Ulestam.

September och oktober som räknas som de stora skilsmässomånaderna, är också månader då par knyter hymens band.

– Vi har rätt mycket vigslar i augusti och september. Men det går i vågor. Plötsligt smäller det till och vi har tio vigslar i mars.

Sammanlagt 33 personer har förordnande att viga medborgare borgerligt i Östersunds kommun. Det kan jämföras med tio vigselförrättare i Krokom eller fyra stycken i Ragunda kommun.

I Östersund finns det några förrättare som sticker ut framför andra.

– Leif Landin är väldigt efterfrågad. Kommunalrådet Karin Thomasson är poppis också, säger Karin Ulestam.

Brigadgeneralen Lena Hallin tillhör också en av de mer populära förrättarna i Östersunds kommun.

Även om majestätiska Rådhuset i Östersund, med dess tidiga 1900-talsarkitektur och bombastiska valv, är ett eftersökt vigselställe, finns det andra geografiska områden som lockar.

– Ungefär var tredje par om vill vigas, vigs i naturen eller på annat ställe.

De som fick förordnande som vigselförrättare före 2009 har sitt förordnande livet ut, men Karin Ulestam berättar att alla som fick ett förordnande efter det har uppdraget i fem år – därefter måste en ny ansökan göras.

Karin Ulestam är alltså den som de flesta giftaslystna kommer i kontakt med första gången de hör av sig till kommunen och det är inte helt ovanligt att blivande makar vill att just hon ska viga dem.

Har du funderat på att bli vigselförrättare?

– Det är ett jättefint uppdrag, men inte så länge jag arbetar med det som jag gör i dag.