Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fordonselever på utlandspraktik

Fordonseleverna på Hjalmar Strömerskolan har varit i Skottland på utlandspraktik. En rolig resa och en intressant erfarenhet tycker de alla.

Annons

Fem elever, Björn Ericsson, Simon Samuelsson, Kim Löf, Marcus Eriksson och Arvid Larsson, och deras lärare från fordonstekniska programmet vid Hjalmar Strömerskolan har tillbringat elva dagar på en liknande skola i Glasgow, Skottland. Flera företag inom Strömsunds kommun har hjälpt till att sponsra resan och en stor del av pengarna har man fått in genom att reparera bilar åt kunder. Det skulle inte kunna förekomma i Skottland:

– Där törs de inte låta eleverna ta hand om kundbilar, säger Björn. De var jätteförvånade att vi fick laga bilar åt kunder.

Lärarna John Tjernberg och Bertil Backström har båda varit på resor tidigare till samma plats:

– Förut kunde man få medel från Skolverket till utlandspraktik, berättar John Tjernberg. Då var ett av kraven att landet skulle vara engelskspråkigt. Nu får man inga bidrag därifrån, men vi bestämde ändå att åka till Glasgow. Det är bra att känna till hur man tar sig fram och hitta vägen.

Skolan i Glasgow hade tiotusen elever och tvåhundrafemtio på fordonsprogrammet. Det är lite skillnad emot skolan i Strömsund. Grabbarna deltog i undervisningen på skolan, både den teoretiska och den praktiska. Vilket upplevdes som en bra träning, inte minst i språket.

– Fast den engelska de pratar där är inte lätt att förstå, den är som skånskan i Sverige, säger Simon.

Man hann också med att besöka museer, ett akvarium och att höra ACDC-låtar spelade på säckpipa.

Eleverna och lärarna vill framhålla att utan sponsorer skulle de inte kunnat göra resan. IF Metall var huvudsponsor och man vill också ge en eloge till Anders Zetterlund som raggat upp flera givare bland företagen.