Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbundskapten Ottosson: Bedöm Anja med generösare måttstock

/
  • Hans Ottosson börjar se så där lagom sliten ut när säsongen går mot sitt slut efter månader av resande och långa arbetsdagar. Till sommaren ska han ”vila upp sig” genom att bygga vidare på sitt fritidshus i Duved som egentligen skulle ha blivit klart inför den här säsongen.  Foto: Hans-Råger Bergström

Alpina VM blev ingen svensk höjdare. Det håller damernas förbundskapten Hans Ottosson med om. Att säsongen i sin helhet skulle ha varit dålig avvisar han med eftertryck.
– Fem av sju tjejer i A-laget har någon gång stått på pallen i vinter.

Annons

Närmast ledsen blir Ottosson när visan om att Anja Pärson haft en dålig säsong vevas gång på gång.

– Anja har stått på pallen åtta gånger i vinter, tre har varit segrar. Hon var vunnit superkombinationen och hon ligger inför avslutningen här i Åre totaltrea i sammandraget.

Fram till VM såg det mesta ljust ut för Ottossons damlag som då låg tvåa i nationscupen efter i princip ouppnåeliga Österrike.

Så kom då VM.

– En del var oflyt. Värst var givetvis att Jessica Lindell-Vikarby skadade sitt knä så svårt och i onödan eftersom hennes krasch orsakades av en slarvig banpreparering.

– Den största orsaken till vårt dåliga resultat var dock att vi inte var förberedda på att tävla på så isigt underlag som det nu blev i VM.

– Att vi ska vara mer förberedda för sådana lägen är en av de erfarenheter vi tagit åt oss och ska jobba vidare med inför kommande säsonger.

– Detta då trots att backarna i Vancouver är av ett slag som kommer att passa oss mycket bättre än vad de i Val dÏsere gjorde.

Hur isiga VM-backrna var vet Ottosson att det är svårt för åskådare eller tv-tittare att förstå och han illustrerar med en egen erfarenhet.

– Första gången jag åkte upp på toppen fick jag hasa mig ner genom att ta hjälp av avspärrningarna vid sidan av banan. Väl nere skickade jag skidorna till slipning med en beställning om sylvassa kanter.

Du gillar inte att Anja Pärson alltid handlar i allt fokus?

– Anja är ju vår stjärna och hon gör det fantastiskt bra. Jag skulle dock vilja dels att hon bedömdes med en generösare måttstock och inte ansågs som misslyckad så fort hon missar pallen och dels att de stora framgångar de övriga tjejerna når uppmärksammades mera.

Veronica Smedh och Frida Hansdotter är nya på den svenska stjärnhimlen. Fler på gång?

– Det finns några riktigt bra juniorer. En är Emelie Wikström som var bäst av alla yngre juniorer på JVM senast och en annan är ÖFS-tjejen Frida Svedberg. Båda är födda 1992.

En viktig länk för att skola in nya i A-laget saknas dock, eller?

– Så är det tyvärr. Förbundets ekonomi räcker inte för att vi ska kunna hålla oss med ett gäng unga åkare som får åka runt och skaffa sig erfarenhet via Europacup-tävlingar.

– Så är verkligheten och det är bara att finna sig i, men det är som sagt väldigt synd att de största talangerna nu måste ta steget från juniortävlingar rakt in i världscupsammanhang.

Apropå ekonomi. Hur ser det i dagens ekonomiska läge ut på intäktssidan?

– Den delen har inte jag någon annan koll på än att vi väl lär få vara beredda på hårdare tider. Vi får se hur det blir och anpassa oss.

En fingervisning om att det går åt en hel del pengar under en världscupsäsong är att titta på hur många som reser med när det svenska damlaget är ute i världen och tävlar.

Håll i er nu.

Antalet åkare är sju.

Antalet ledare i olika funktioner är 18.

Kanske inte att undra på att förbundet inte orkar med att även ha ett ett Europacupgäng i gång där kostnaderna och personalåtgången för ett sådant lag i stort sett skulle vara lika stor.

Mer läsning

Annons