Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbundet vill införa superetta även på damsidan

Basketförbundet föreslår att också svensk dambasket får en superetta och det redan från nästa säsong.

– Det låter jättespännande, säger Dennis Cooper i Jämtland.

Syftet med förslaget är att vässa toppen på svensk dambasket. Damerna vill haka på herrarna, som beslutat att öppna upp ligan och göra en superetta.

Förslagets vassaste punkt är bildandet av en helt ny serie, mellan ligan och division 1. "Superetta Dam" är namnet och den ska införas redan till nästa säsong.

– Det låter jättespännande. Sportsligt är det roligt att få möta nya lag. Kruxet är ekonomin, med alla resor. Det kan bli betungande, säger Cooper, tränare för Jämtland Dam.

Tanken är att Damligan ska bestå av tio lag från och med 2015/16. Grundserien ska avgöras i 27 omgångar, sedan kvartsfinaler i bäst av tre och semi och finaler i bäst av fem matcher.

Superettan Dam väntas innehålla tio-tolv lag medan division 1 norra och södra kvarstår i sina koncept med tolv lag var.

Förslaget är också att damligan ska få ett tredomarsystem från 2016/17. 14/15 och 15/16 blir det en mjukstart där systemet ska tillämpas i slutspel.

En annan nyhet är att man från hösten 2016 inte kommer att tillåta dispenser från krav på trägolv i Damligan.

Syftet med förslaget är att skapa tävlingsformer för dambasketen som utvecklar spelare och coacher samtidigt som den lockar publik, massmedia och sponsorer. Förslaget skall även ta hänsyn till den kravprofil förbundet tagit fram över vad som kommer krävas av spelare på damsidan för att nå internationella framgångar.

– Det här är ett offensivt förslag som visar att vi vill gå framåt och utveckla förbundsserierna, säger Mats Carlson i styrelsen på hemsidan.

Dennis Cooper ser alltså nyheten på två sätt.

– Nackdelen med alla resor kanske till viss del uppvägs av att det kan sätta press på oss klubbar att jobba mer med ekonomi. Det kan vara intressant för sponsorer att syna över hela Sverige, även i Skåne.

Jämtland Baskets långsiktiga mål är att nå Damligan, men det betyder inte att man hugger efter Superettan redan till nästa säsong.

– Förr eller senare vill vi gå upp i ligan. Just nu handlar det om att vi får utvärdera oss efter denna säsong.

De troliga scenariot är att de fem-sex bästa lagen från årets division 1 norra och södra erbjuds plats i den nya Superettan.

Vad händer närmast för er?

– Vi har fyra matcher kvar innan jul. Efter de två närmaste, mot Sundsvall och Alvik, löper try out-kontrakten ut för Tanisha och Anne. Då gör vi en utvärdering hur vårt läge är och då får vi också veta spelarnas läge. Om de är aktuella för andra klubbar, menar Dennis.

Fotnot: Beslut om förslaget för nya förbundsserier tas i december.