Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbud mot viss utfodring

Den stödjande utfordringen av vilt ska förbjudas under vegetationsperioden och kameraövervakning ska bara behöva anmälas.
Det föreslår Håkan Larsson (C) och Jaktlagsutredningen i ett delbetänkande till landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

På måndagen överlämnade Jaktlagsutredningen och Håkan Larsson delbetänkandet.

Delbetänkandet behandlar utfordring, undantag från kameraövervakning och jakträtt för arrendatorer. Syftet är att föreslå åtgärder för att begränsa skador från klövvilt, till exempel vildsvin.

Kameraövervakning av vilt är vanligt och det finns många kameror för detta i skogarna, syftet med kameror är i första hand att studera vilt och dokumentera jakt.

Kameraövervakningslagen är tydlig med att den personliga integriteten ska skyddas. Därför krävs det krävs tillstånd att sätta upp övervakningskameror i skogen, men få personer söker dessa tillstånd. Därför föreslår Jaktlagsutredningen att det bör vara möjligt att ersätta tillståndsansökningarna med en anmälan. Förutsättningarna ska vara att kameran är fastmonterad, att ytan inte täcker mer än 36 kvadratmeter och att området ska vara tydligt markerat. Dessutom är vildsvin vakna på natten och övervakningen bör begränsas till mellan 18.00 och 09.00. Avgiften är dessutom för hög och avskräcker folk från att söka. Den föreslås gå ner från 3 700 kronor till 700 kronor.

Att stödja vilt genom utfodring bör förbjudas under vegetationsperioden. Att genom utfodring avleda vilt från åkermark eller att locka vilt för att kunna jaga föreslås fortfarande vara tillåtet.

– Vi har hundratusentals vildsvin i dag och utfordring ökar beståndet. Avskjutning och olyckor har ökat kraftigt de senaste åren och djuren orsakar stora skador på skogs- och lantbruk, säger Håkan Larsson.

Att kontrollera kameror i skogarna och även definiera om syftet med utfodringen är stödjande, åtel eller avledning föreslås ligga under Länsstyrelsen.

– Länsstyrelsen har tillsynen över hela systemet och kan förelägga om vite om det överskrids, säger Nina Nordengren, utredningssekreterare på Jaktlagsutredningen.

Thomas Magnusson, vice ordförande Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är positiv till förslaget om begränsad utfordring av vilt.

– Utredningen har gjort en grundlig genomgång av hur viltutfodring görs, vad den leder till och dess omfattning. I en rapport från Sveriges Lantbruksuniversitet, som utredningen begärt, konstaterar man att vilt utfodras för minst 340 miljoner kronor per år, vilket innebär 130 000 ton foder per år. Det här är helt orimligt med tanke på hur stora skador det vilt som utfodras orsakar i jord- och skogsbruk men också i trafiken, säger Thomas Magnusson i ett pressmeddelande.