Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forbonderesan till Röros har startat

Totalt 14 ekipage finns i år med på forböndernas traditionella resa med häst och släde från Klövsjö till marknaden i Röros.

– Alltid lika roligt, nytt för i år är att vi kör efter fler små vägar, sa Gunnar Altzen.

Gunnar Ahlzén, Färila, är ordförande i föreningen Forbonden och det var han och hästen Qdox som tog täten när forbönderna gav sig iväg från Pålletorpet i Klövsjö på onsdagsmorgonen.

– Allt går enligt planerna och som vanligt kommer det bli en bra resa till Röros, sa Gunnar när det var dags för matrast på Fjällgården. Där bjöds det hö och vatten till hästarna och kaffe med smörgås till de tvåbenta.

Det var en mäktig syn när ekipagen kom fram ur skogen i nysnön. Rena julkortet menade många tillresta som hade fullt upp att fånga hästar och forbönder på bild.

– I år kör vi efter fler små vägar, visserligen kan det bli lite tyngre för hästarna men det är skönt att slippa den värsta trafiken, sa Gunnar.

Den första forbonderesan i modern tid gjordes 1981. Jöns Fahlén i Klövsjö och Einar Montén i Vemdalen ville återupprepa de resor som sydjämtar, härjedalingar och hälsingar en gång i tiden gjorde för att byta varor i Röros.

Den spektakulära resan blev ingen engångsföreteelse. Resan upprepades 1983 med tio hästforor och efter det har forbönderna varje år kört in på malmplatsen i Röros tillsamman med ett 80-tal andra forbondeekipage. Intåget på tisdag, prick klockan 12, är även startskottet på Röros marknad och på invigningsdagen finns runt 10 000 människor på plats.