Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forbondehyllning i ord och ton

/
  • Kransläggning vid Forbondestatyn tillhör traditionen. Här en bild från ett tidigare år. Jorid Skott Svendsen från Vauldalens fjällhotell och Gunnar Ahlsén från Klövsjö forbondeförening hjälps åt. 
Foto: fjell-ljom.no

I morgon tisdag inleds Röros Marknad och forbönderna från Jämtland och Härjedalen har redan varit på väg dit sedan mitten av förra veckan.

Annons

I går kom 30-årsjubilerande Klövsjö Forbondeförening fram till Vauldalen, två kilometer väster om svensk-norska gränsen. Där blev det jubileumsmiddag med underhållning på fjällhotellet.

Som en överraskning till forbönderna framförde trubaduren Terje Husdal en alldeles nyskriven forbondesång. Texten, som ni kan läsa här intill, har Ragnwei Axellie skrivit och för tonsättningen svarar Terje själv. Ragnwei Axellie var på plats och berättade om bakgrunden till sången och fjällhotellets ägarinna Jorid Skott Svendsen hade tryckt upp textenoch ramat in den som en tavla som överlämnades till föreningen.

I dag fortsätter resan mot Röros. På vägen kommer forbönderna att stanna till i Brekken och lägga en krans vid Forbondeskulpturen. Skulpturen är ett verk av Härjedalssonen Emil Näsvall och överlämnades som gåva från Härjedalens befolkning till dåvarande Brekken kommun 1952. "Den är ett tack till de gamla färdmansgårdarna i Brekken och Röros för stor gästfrihet och vänskap under den gamla forbondetiden. Den vill också hugfästa minnet av de gamla forbönderna från Härjedalen, deras fäder och mödrar", stod det i det medföljande gåvobrevet.

Åsa Eriksson Ahnfelt

Mer läsning

Annons