Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbjudna i Europa tillåtna i Sverige

De är praktiskt taget förbjudna i hela Europa.
Men i Sverige är helautomatiska kpistar fortfarande tillåtna.

Det finns drygt två miljoner licensierade vapen i Sverige, de flesta är kul- och hagelgevär. I Jämtland fanns 18 augusti totalt 75 254 vapen med licens, 41 838 av dem var kulgevär. Men bland alla vapen finns det även de helautomatiska kpistarna som återfinns under kategorin kulsprutepistoler. Totalt finns det 26 stycken i vårt län, vilket är betydligt färre än de 422 som finns i Västra Götaland eller de 337 som finns i Skåne.

I ett uttalande till nyhetsbyrån Siren säger Peter Thorsell, verksamhetsansvarig för vapenärenden på Rikspolisstyrelsen, att de helautomatiska kpistarna framför allt är en kvarleva från den tid då försvaret ansåg det vara bra att hemvärnspersonal fick öva med vapnen.

Han anser också att dessa vapen förbjuds helt även om kraven att få licens på ett sådant vapen är stenhårda.

– I stort sett hela Europa har förbjudit helautomatiska vapen, men Sverige har valt att ha kvar det här undantaget. Jag tror att de kommer att försvinna, säger han till nyhetsbyrån Siren.