Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Förbjuden mjölk ett PR-trick"

Åre Bondgårds planer att sälja opastöriserad mjölk i Åre på lördag

får inte precis Åres miljökontor att göra vågen. Tilltaget är brottsligt.

Men det är fortfarande oklart hur kommunen ska agera rent praktiskt.

– Vi är inte helt på det klara med än om vi behöver vara där på plats, eller om det blir ett polisiärt ärende enbart, säger miljöchefen Josefin Päiviö Jonsson till LT.

Eftersom det handlar om ett brott mot livsmedelslagen har miljökontoret varit i kontakt med Livsmedelsverket och fått information om det juridiska och vilka skyldigheter kommunen har i en sådan situation.

– Vi har inga skyldigheter att vara där och stänga, säger Päiviö Jonsson.

Miljökontoret har också haft flera möten med företrädare för Åre Bondgård.

– De är ju medvetna om att det är en olaglig handling. Och eftersom de har informerat oss om det innan de gör det så blir det ju med uppsåt, säger hon.

Miljökontoret hade hellre sett att Åre Bondgård valt att försöka få en laglig dispens från livsmedelsverket i stället. Då kunde kommunen ha hjälpt till, menar Päiviö Jonsson.

Men Åre Bondgård var mer intresserade av att få uppmärksamhet.

Och det är inte enda problemet. För att få bedriva livsmedelsverksamhet, och använda den här automaten, skulle de ha behövt registrera verksamheten hos kommunen, som då utfärdar ett tillstånd.

– Och någon sådant har man inte, och skulle heller inte ha fått av oss för den här maskinen, säger Josefin Päiviö Jonsson.